2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A kurdok leteszik a fegyvert, ha olyan autonómiát kapnak, mint a katalánok

2010. szeptember 13. 17:32, utolsó frissítés: 17:32

A lázadó kurd szeparatisták leteszik a fegyvert, ha Törökország elfogadja az autonóm régiók spanyolországihoz hasonló modelljét – jelentette ki egy vasárnap megjelent interjúban a Kurd Munkáspárt (PKK) vezetője. A spanyol modell az, amit mi is szeretnénk – mondta Murat Karayilan az El Mundo című spanyol napilap tudósítójának az iraki Kurdisztánban, a Kandil-hegységben adott interjúban. Közölte: tanulmányozta a spanyol alkotmányt, amely különböző fokozatú önrendelkezést biztosít a különféle régióknak. Ebben a modellben szerinte harmonikusan élnek együtt a helyi kormányok a központi hatalommal, és a régióknak saját parlamentjük és rendőrségük van. "Ha olyan autonómiát szerezhetnénk, mint amilyen Katalóniának van, letennénk a fegyvert, és átadnánk az ENSZ-nek" – jelentette ki.

A jelenleg érvényben lévő tűzszünetről azt mondta, hogy az alkotmányreformról tartott népszavazás miatt hirdették ki, és szeptember 20-ig van érvényben. Ha viszont folytatódik a kurdok letartóztatása, véget vetnek a fegyvernyugvásnak – figyelmeztetett a PKK vezetője, aki szerint a konfliktus "új szakaszba" fog lépni, amelyet civil engedetlenségi kampány fog kísérni.

Az augusztus 13-án kihirdetett tűzszünet előtt intenzív harcok folytak a sok országban terroristának minősített kurd szakadárok és a török hatóságok között, miután a kurdok "történelmi vezetője", az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Abdullah Öcalan májusban bejelentette, hogy végleg lemond arról a törekvéséről, hogy dialógust folytathasson a török kormánnyal.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a kurdok lakta Délkelet-Anatólia autonómiájáért. Azóta a hadsereg adatai szerint 45 ezer ember halt meg a konfliktusban. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS