2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szlovákok szerint a magyar fél leállította a szlovák-magyar földgázvezeték projektjét

2010. szeptember 06. 14:51, utolsó frissítés: 14:51

A magyar fél leállította a szlovák-magyar gázvezeték építését arra hivatkozva, hogy az számára nem kifizetődő – derül ki abból az interjúból, amelyet Antoine Jourdain, a gázvezeték szlovákiai részét építő Eustream társaság elnöke adott a Sme című napilapnak.

"Arra a következtetésre jutottak, hogy a megrendelt kapacitásoknál számukra a projekt nem eléggé kifizetődő" – mondta Jourdain a lap hétfői számában. Az eddigi együttműködést a magyar féllel Jourdain korrektnek minősítette, s a problémák ellenére úgy véli: nem biztos, hogy a projekt véglegesen a múlté.

Jourdain szerint a magyar fél – az FGSZ Földgázszállító Zrt. – a kapacitás jövőbeni kihasználtságát érintő piaci felmérés eredménye alapján hozta meg döntését. A kötelező érvényű kapacitástenderben a szlovák oldalon hét cég jelentkezett, s ennek alapján az Eustream azt a döntést hozta, hogy kész belevágni a beruházásba. A magyar oldalon más a helyzet, mert mások a projekt paraméterei is.

A szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi vezetékről, míg a magyaron 95 kilométerről van szó. A várható szlovákiai költségek mintegy 20 millió euró, míg a magyarországiak mintegy 100 millió euró nagyságúak. Az Európai Unió tavasszal 30 millió eurós támogatást szavazott meg a projektnek.

"Nem egyszerű csak úgy beruházni százmillió eurót" – jegyezte meg az Eustream elnöke. Szerinte Szlovákiában megvan a projekt politikai támogatása is. A magyarországi fejleményeket nem kívánta kommentálni azzal, hogy nem ismeri pontosan az ottani helyzetet.

"Nem vagyok Magyarországon, nem értem a nyelvüket, nem kommentálhatom azt, ami ott történik. A projekt a V4+ kiemelt vállalkozása, Magyarország a V4+ tagja és mindig támogatta ezt a projektet" – fejtette ki Jourdain. A lapnak arra a kérdésére, hogy a magyar kormány kezdeményezte-e a projekt leállítását, azt válaszolva: "Nekünk ilyen értesülésünk nincs."

A tekintélyes újság jegyzetében azt írja: nem kizárható, hogy a magyar döntés mögött a gazdasági okok mellett politikai okok is húzódhatnak. Bár az Eustream elnöke kizárólag gazdasági okokról beszélt, a pozsonyi kormánykörökből származó értesülések arról szólnak, hogy a magyar cég Orbán Viktor kérésére állt el a projekt megvalósításától. "Ha a projekt leállításában valóban a politikának volt döntő szava, akkor a bős-nagymarosi vízlépcső után ez az ügy a szomszédsági kapcsolatok megrázkódtatásának további esetévé lehet" – zárja jegyzetét a Sme. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS