2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Blackwater 42 millió dollár bírságot fizet fegyverexportért

2010. augusztus 24. 14:39, utolsó frissítés: 14:39

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy a korábban Blackwater Worldwide néven ismert biztonsági magáncég beleegyezett 42 millió dolláros bírság kifizetésébe az amerikai exportszabályok százainak megsértéséért.

A 2009 februárja óta Xe Services néven futó, észak-karolinai székhelyű társaságot azzal vádolták a hatóságok, hogy 2003 és 2009 között engedély nélkül adott el fegyvereket és nyújtott védelmi szolgáltatásokat több országnak, megsértve a fegyverexport szabályait.

A The New York Times című lap értesülései szerint a Blackwater egyebek között engedély nélkül szállított fegyvereket Afganisztánba, ajánlott fel kiképzési szolgáltatást dél-szudáni csapatoknak, valamint vett részt orvlövészek kiképzésében a tajvani rendőrség megbízásából.

Az amerikai külügyi tárca ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Blackwater nem adott át "kényes technológiát", s tevékenységével nem okozott kárt a nemzetbiztonságnak. A hibákat azonban akkor követte el a cég, amikor támogatási szolgáltatást nyújtott az amerikai kormány programjaihoz és külföldön folyó katonai műveleteihez. Tekintettel arra, hogy a társaság beleegyezett a hibák orvoslásába, továbbra is jogosult szerződéseket kötni az amerikai állammal – mutatott rá a washingtoni külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében.

A Blackwater akkor került a nyilvánosság érdeklődésének fókuszába, amikor az amerikai kormányzat azzal vádolta meg, hogy öt alkalmazottja iraki fegyvertelen civilekre lőtt 2007. szeptember 16-án Bagdadban. A lövöldözésnek 17 halottja volt, ám a bíróság ejtette a vádakat 2009 végén. (mti/reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS