2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gazdasági előnyökért lemondana Oroszország Transznisztria támogatásáról?

2010. augusztus 17. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Oroszország megfontolná katonai jelenlétének felszámolását az Európai Unió déli határán, ha az európai piacra nagyobb belépési lehetőséget kapna – idézi a The Moscow Timest a Realitatea tévéadó. Moszkva ugyanis kezdi belátni, hogy a gazdasági érdekei fontosabbak, mint katonai erejének bizonyítása a régióban. A vízumkényszer megszüntetéséért és az európai piac szélesebb megnyitásáért cserébe tehát segítene megoldani a transznisztriai konfliktust.


Moszkva máris tett gesztusértékű lépéseket ezirányba, emlékeztetve a transznisztriai szakadár kormányt, hogy Oroszország támogatása nélkül nem létezhetne. Miután pedig a hágai nemzetközi törvényséken Koszovó függetlenségének kikiáltását a nemzetközi joggal összeegyeztethetőnek ítélték, Oroszország óvakodott utalni arra, hogy ez precedenst jelenthetne Transznisztria esetében.

A konfliktus megokldása prioritást jelent az Európai Unió és Oroszország közti együttműködésben. Transznisztria gyengévé és fejletlenné teszi Moldova Köztársaságot, ez pedig biztonsági vákuumot idézhet elő az unió határán. A konfliktus megoldása lehet a kulcsa Moldova uniós csatlakozásának is. (realitatea/newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS