2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hatalmas földcsuszamlások temettek be falvakat Kínában

2010. augusztus 11. 13:08, utolsó frissítés: 13:09

Hatalmas földcsuszamlásokat követően 702 ember meghalt, és több mint ezren tűntek el Kínában. A mentés szerdán is teljes erőbedobással zajlik, ám a folytatódó esőzések nehezítik a munkát, sőt attól is félni, hogy újabb földcsuszamlásokat indíthat el a csapadék.
>> Még több fotó a BBC-n >>

A katasztrófa hét végén történt. Kanszu tartomány Csoucsü megyéjében felhőszakadás következtében egy völgyben a hatalmas földcsuszamlások, hegyomlások betemették a települések nagy részét. A terület felét elárasztotta a víz, miután a rajta keresztülfolyó Pajlung medrét a földcsuszamlások, valamint házak romjai temették be, s egy hatalmas tó keletkezett. A felgyülemlett víztömeg három kilométer hosszú, száz méter széles és kilenc méter mély. Becslések szerint 15 millió köbméter víz halmozódott fel benne.

A Kannan tibeti autonóm prefektúrához tartozó megyében szombaton este kezdett esni az eső, omlani a föld; megszűnt az áramellátás, és a folyó irányt vett a megyeszékhely felé, sokakat fogságba ejtve. Van olyan falu, amelynek több mint 300 otthonát betemette a föld, az áldozatok száma itt még nem ismert. Egy faluban 120 lakóház dőlt össze.

A több mint 30 ezer négyzetkilométer területű Csoucsü megye közel 135 ezres lakosságának egyharmada tibeti nemzetiségű. Székhelye 276 kilométerre található a tartományi fővárostól Lancsoutól. (mti, bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS