2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Peresz: Jeruzsálem legyen világfőváros

2003. július 23. 14:21, utolsó frissítés: 14:21

Eredménytelenül ért véget Hisám Abder-Rázek palesztin fogolyügyi miniszter és Avi Dihter, az izraeli Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnöke kedd esti találkozója. Az izraeli fél nem volt hajlandó tárgyalni a potenciális szabadulókat tartalmazó listáról - közölte Rázek a Gázai övezet és maga Izrael között lévő erezi ellenőrző ponton lezajlott találkozó után. Rázek közölte, hogy ilyen körülmények között nem látja értelmét újabb találkozónak. Mindenesetre az izraeli tévé biztonsági körökből úgy értesült, hogy Izrael kész 450 palesztin fogoly elengedésére a tervezett 350 helyett. A szabadon bocsátás fokozatosan történne. A palesztinok mind a hatezer palesztin fogoly elengedését követelik a zsidó államtól.


Simon Peresz, az izraeli ellenzék vezére azt javasolta, hogy Jeruzsálemet nyilvánítsák "a világ fővárosává". Az erről szóló jelentést a Maariv című izraeli napilap írta meg kedden, de Peresz egyik tanácsadója is megerősítette. A volt külügyminiszter hétfőn orosz hivatalos személyekkel való találkozóján fejtette ki javaslatát. Peresz elképzelése szerint a "világfőváros" mindenekelőtt jelképes értelmű: az ENSZ főtitkára lenne a főpolgármestere, és ő nevezné ki a város két részét igazgató zsidó, illetve arab alpolgármestereit. Peresz javaslatára eddig nem született hivatalos izraeli reagálás.

A zsidó, keresztény és muzulmán vallás szent helyeit magában foglaló Jeruzsálem státusa az izraeli-palesztin tárgyalások legérzékenyebb pontja, amely valószínűleg az útiterv fokozatos életbe léptetése során is gondokat okoz majd. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS