2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Orbán Radicovával is tárgyal a visegrádi négyek budapesti találkozóján

2010. július 20. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Közép-Európa megújulását emelte ki Orbán Viktor a visegrádi országok (V4) kormányfőinek keddi budapesti csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. A miniszterelnök közép-európai együttműködést szorgalmazott, hogy a vasfüggönyt ne váltsa fel "pénzfüggöny", ugyanakkor elmondta azt is, a magyar diplomáciától a kétoldalú konfliktusok miatt most nem várható el, hogy e kooperáció motorja legyen.

Orbán Viktor szlovák, cseh és lengyel kollégáját, Iveta Radicovát, Petr Necast és Donald Tuskot látja vendégül kedden az Országházban.

Kifejtette: a találkozó alkalma ahhoz kapcsolódik, hogy véget ért a magyar V4-elnökség, és kezdődik a szlovák. Tájékoztatása szerint a megbeszélésen a magyar résztvevők beszámoltak az elmúlt egy év eredményeiről, így a dél-európai térség euroatlanti integrációjának segítéséről, a keleti partnerség fejlesztéséről, a közép-európai romastratégia megalkotásáról, valamint az energiabiztonság növeléséért tett lépésekről, és megállapították, hogy az egyéves magyar elnökséget sikerrel zárták. A szlovák miniszterelnök pedig bemutatta országának a következő évre kidolgozott visegrádi programját.

Orbán Viktor a közép-európai együttműködést firtató kérdésre azt mondta, "ha együtt akarunk működni egymással, akkor ahhoz kellő alázat szükséges". Vannak időszakok, amikor nincsenek kétoldalú konfliktusok, és vannak, amikor vannak; most éppen van – mutatott rá.

Az MTI korábbi információja szerint délután Orbán Viktor szlovák és cseh kollégájával folytat majd kétoldalú megbeszélést. Az Iveta Radicovával folytatott találkozó az első alkalom lehet a vitás kérdések rendezésére az új budapesti és az új pozsonyi kabinet között. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS