2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Izrael Egyiptomba terelte a gázaiaknak szánt líbiai segélyszállítmányt

2010. július 15. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Rakétákkal felszerelt izraeli hajók kísérték a Gázai övezetbe segélyt szállító Amalthea nevű hajót az egyiptomi el-Arís kikötőjéig, ahol kalandos út végén, szerda este ki is kötött.


Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió egyik riportere, aki a moldovai zászló alatt hajózó Amaltheán utazik, elmondta, hogy a segélyszállító bal oldalán haladva két izraeli hajó próbálja megakadályozni, hogy a Gázai övezet felé vegyék az irányt. El-Arís a hajótól jobbra, a palesztin terület balra volt található.

A szállítmányt összegyűjtő líbiai Kadhafi Alapítvány honlapján az utolsó pillanatig azt erősítgette, hogy a szervezők eltökélt szándéka, hogy eljussanak a Gázai övezetbe.

Az alapítvány "a fedélzeten lévők biztonságának megóvása érdekében" végül belegyezett, hogy a rakományt el-Arisban tegyék partra.

"Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy eljussunk a Gázai övezetbe, ha azonban ez nem lehetséges, akkor senkinek az életét nem akarjuk veszélyeztetni" – mondta előzőleg Juszuf Szaváni, a segélyszervezet igazgatója arra utalva, hogy nem akarnak erőszakhoz folyamodni, ha az izraeliek megállítanák őket.

A teherhajó kétezer tonnányi, főleg élelmiszerből és gyógyszerből álló rakományt szeretne eljuttatni a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által uralt övezetbe. Izrael nem engedi, hogy az Amalthea áttörje a Gázai övezettel szemben érvényben lévő izraeli blokádot, de felajánlotta, hogy Asdód izraeli kikötővárosban kirakhatják a palesztinoknak szánt segélyszállítmányt. Egyiptom szintén ígéretet tett arra, hogy amennyiben partjainál köt ki a teherhajó, biztosítja az adományok elszállítását a palesztin övezetbe. (mti/ap/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS