2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tiltakozik az új magyar médiatörvény-tervezet ellen az Európai Újságíró Szövetség

2010. június 24. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Visszafordítaná az órát a magyarországi sajtószabadság tekintetében az új médiatörvény-tervezetre épülő jogszabály – vélekedett szerdán Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Újságíró Szövetség (EFJ).


Aidan White, a szervezet főtitkára eszerint úgy nyilatkozott, hogy a magyar Országgyűlés elé került javaslat "korlátozó jellegű", amely "keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát, így a szólásszabadságot is".

Kijelentette, hogy a tervezet "nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt.

Az EFJ megítélése szerint a javaslat állami szabályozás alá vonná a nyomtatott és az audiovizuális média nagy részét, de részlegesen még az internetet is. Mivel a tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, félő, hogy az új szabályok önkényes alkalmazásra és beavatkozásra adnak lehetőséget – áll a brüsszeli közleményben.

A szövetség - "anyaszervezetével", a világ újságíró-szervezeteit képviselő Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ) közösen – a magyar kormányt a javaslat visszavonására szólította fel, továbbá arra, hogy indítson átfogó nyilvános vitát a témáról, a média képviselőivel pedig folytasson párbeszédet.

Bármilyen új jogszabálynak törvényes garanciákat kell nyújtania az újságírói és szerkesztői szabadságra, és segítenie kell a szabályok etikus átültetését a gyakorlatba – jelezte az EFJ, amely Európa 30 országában több mint 250 ezer újságírót képvisel. Az európai szövetség aláhúzta azt is, hogy támogatja a tervezet ellen hangjukat felemelő magyar tagszervezeteit, illetve más tiltakozó civil szervezeteket és polgárokat is. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS