2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gátszakadás Kínában, folyamatosan esik

2010. június 22. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Hu Csin-tao kínai elnök és Ven Csia-pao kormányfő az árvíz elleni harcra, az életek megmentésére szólított fel azután, hogy a kelet-kínai Csianghszi tartományban átszakadt egy gát, s az elmúlt éjszaka 68 ezer embert kellett elköltöztetni – jelentette a tartományi katasztrófa-elhárítás központja kedden.


Az államfő, aki egyben a központi katonai bizottság elnöke is, személyesen intézkedett 800 katona azonnali odavezényléséről abba a körzetbe, ahol a Fuho folyó utat törve magának elárasztotta Fucsou város jelentős részét.

Az áradásnak nincsenek emberáldozatai, a biztonságos helyre szállított embereknek átmeneti szállásokat alakítottak ki, de mivel egyre szélesedik a gátszakadás helye, további tízezrek vannak veszélyben. A mentésre összesen több mint tízezer katonát és civilt mozgósítottak. A tartomány illetékesei sátor- és élelmiszerhiányról számoltak be, amelyek utánpótlását nehezíti, hogy a Nancsang székhely és Fucsou közötti út nagy része víz alá került.

A június közepe óta tartó folyamatos esőzések miatt ugyancsak különösen veszélyeztetett szomszédos Fucsien tartományból kedden arról tájékoztattak, hogy az áradásoknak, földcsuszamlásoknak és sárgörgetegeknek itt eddig 76 halálos áldozatuk van, és 79 embert tartanak eltűntként nyilván. A tartomány egyes területein száz éve nem volt ilyen nagy árvíz, 2 millió 650 ezer embert ért kár, több mint 44 ezer ház dőlt romba, s félmillió felett van az elköltöztetett emberek száma. A közvetlen anyagi kárt 1,4 milliárd dollárra teszik Fucsienben.

A legfrissebb országos adatok szerint Dél-Kína tíz tartományában legkevesebb 199 halottja van az áradásoknak, és 123-an vannak ez eltűntek listáján. A károsultak száma 29 millió, közel 2 millió 400 ezer embert kellett ideiglenes lakóhelyre költöztetni. 1,6 millió hektár mezőgazdasági terület árasztott el a víz, amelynek több mint 12 százalékán megsemmisült a vetemény. A teljesen tönkrement házak száma 195 ezer, 568 ezer megrongálódott. Az összes anyagi kárt eddig 6 milliárd feletti összegre becsüli a polgári ügyek minisztériuma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS