2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Diplomáciai viszály Németország és Izrael között

2010. június 21. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Diplomáciai viszály tört ki Németország és Izrael között, mivel az izraeli kormány vasárnap nem engedélyezte a német fejlesztésügyi miniszter számára a Gázai övezetbe tervezett látogatását.


Az érintett német miniszter, Dirk Niebel súlyos külpolitikai hibának nevezte az izraeli döntést, és elítélte azt Guido Westerwelle külügyminiszter is. Westerwelle nyilatkozatban hangsúlyozta: a német kormány sürgeti a Gázai övezet Izrael általi blokádjának haladéktalan és teljes megszüntetését. Pártállástól függetlenül élesen bírálták az izraeli döntést a német parlamenti pártok képviselői is.

A német fejlesztésügyi miniszter szombaton kezdett látogatást a térségben, és a Gázai övezetbe vasárnap utazott volna. Az izraeli blokád alatt tartott régióban a palesztin menekültek megsegítését koordináló ENSZ-képviselőkkel tervezett megbeszélést, de ez az izraeli tilalom miatt elmaradt.

A ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva Niebel megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Izrael – a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni támadás kiváltotta nemzetközi tiltakozások nyomán – a szárazföldi zárlat enyhítését ígérte. Úgy vélte, hogy a történtek ellentétben állnak az izraeli ígéretekkel.

Német források szerint Izrael "meglepetéssel" reagált a mostani német bírálatokra. A külügyminisztérium szóvivője a többi között hangoztatta: az izraeli kormány már jó ideje az európai országok tudomására hozta, hogy a Gázai övezetbe magas rangú politikusok beutazását sem engedélyezi. Értesülések szerint a hét közepén az osztrák kancellár, Werner Faymann akarja felkeresni Izraelt és a megszállt palesztin területeket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS