2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Izrael enyhít a Gázai övezet blokádján

2010. június 17. 18:43, utolsó frissítés: 18:43

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet köré vont szárazföldi blokádján – jelentette be csütörtökön a miniszterelnöki hivatal. A biztonsági kabinet döntése értelmében a lakosság számára közszükségleti cikkeket, valamint nemzetközi ellenőrzés alatti civil projektek megvalósításához szükséges anyagokat engednek be a palesztin területre. Az intézkedéssel nem közöltek pontos listát arról, milyen szállítmányok bejuttatását engedélyezik az izraeli hatóságok a Gázai övezetbe.


A Palesztin Hatóság elégedetlenségének adott hangot a blokád részleges enyhítését illetően. Mahmúd Abbász palesztin elnök a gázai blokád teljes feloldását követeli, és ennek az igényének adott hangot az Egyesült Államokban és Európában tett közelmúltbeli látogatásain is – közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. Abbász szerint nincs "részleges megoldás a blokád feloldására" – tette hozzá, megjegyezve, hogy Izrael döntése nem több PR-lépésnél. A főtárgyaló közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy el akarja hitetni a külvilággal: enyhít az övezet elszigetelésén, de a valóságban a blokád megállás nélkül folytatódik.

Az izraeli kormányra hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett, hogy tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok eljuttatását az övezetbe. A palesztin enkláve másfél millió lakosának a 80 százaléka számára létfontosságú a nemzetközi segélyezés.

Az izraeli biztonsági kabinet egyszersmind jelezte: a rakományok átengedését ellenőrző eljárásokat továbbra is érvényben akarja tartani, hogy megelőzze fegyverek és hadianyagok bejuttatását az övezetbe. Bár még nem tudni, mit engednek be, elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az övezetnek égető szüksége van építőanyagokra és építéshez szükséges munkagépekre, mert a 2008. december végén indított, háromhetes izraeli hadműveletben számos épület összeomlott vagy megrongálódott.

Az Európai Unió külügyi főképviselője üdvözölte az izraeli kormány döntését, de hangoztatta, hogy az elvi határozatot mielőbb a gyakorlatba is át kell ültetni. Brüsszelben, az EU-csúcsértekezlet helyszínén nyilatkozva Catherine Ashton reményét fejezte ki: a döntés nyomán több áru juthat el Gázába, javítva az ottani lakosság mindennapi ellátását. Hangoztatta: tovább kell menni a folyamatban, és el kell jutni egészen a tartós békéig.

A hét elején az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatban követelték Izraeltől a Gázai övezet "azonnali, tartós és feltétel nélküli" megnyitását, a humanitárius segélyszállítmányok, kereskedelmi árucikkek és személyek szabad áramlásának biztosítását mindkét irányban. Követelték egyúttal a segélyflottilla elleni izraeli kommandós akció "haladéktalan, teljes és pártatlan" kivizsgálását.

Határozatot fogadott el a témáról az Európai Parlament is strasbourgi plenáris ülésén. Ebben felszólította Izraelt, hogy "azonnali hatállyal vessen véget a Gázai övezet blokádjának, amely humanitárius katasztrófát okozott, és a helyzet rendkívüli súlyosbodását idézte elő, Izrael, valamint az egész térség biztonságát veszélyeztető tényezővé vált". Az EP azt is "követeli, hogy azonnali hatállyal szüntessék be az Izrael elleni támadásokat, és arra figyelmeztet, hogy a támadások végrehajtóinak vállalniuk kell majd a felelősséget tetteikért". (mti/ap/reuters/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS