2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nők körülmetélésének betiltását követeli Kurdisztánban a HWR

2010. június 17. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

A nők körülmetélésének betiltását követelte az iraki Kurdisztán kormányától a Human Right Watch (HRW) nemzetközi szervezet, amely szerint ez bevett gyakorlat az autonóm országrészben. Egy felmérés szerint a kislányoknak még mindig a 73 százalékát vetik alá ennek a fájdalmas és orvosilag kockázatos műtétnek a térségben. A New York-i központú szervezet közölte, hogy az ügyről folytatott tárgyalások elakadtak, mert a kurd kormányzat nem tulajdonít neki elsőrendű fontosságot, és mert kényes kérdésnek számít.

A HWR szerint a kurd vezetés lépéseket tett a nők védelmében más területeken, például a családi erőszak vagy az úgynevezett becsületbeli gyilkosságok ügyében, de a körülmetéléshez nem hajlandó hozzányúlni, és arra hivatkozik, hogy évente csak egy-két ilyen esettel találkozik.

A 73 százalékos kitettséget mutató felmérést 2007-2008-ban végezték el, és az idén hozták nyilvánosságra az eredményt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint világszerte naponta mintegy 6000 női körülmetélést végeznek el, főként Afrikában és a Közel-Keleten. A gyakorlat védelmezői arra a hiedelemre hivatkoznak, hogy a művelet elősegíti a termékenységet, megkövetelik a vallási előírások és nem utolsó sorban megkönnyíti a nők szexuális életének kordában tartását. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS