2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Netanjahu: nemzetközi megfigyelőket is bevonnak az izraeli vizsgálatba

2010. június 14. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

Izrael saját vizsgálóbizottságot állít fel a gázai segélyflottilla elleni május végi katonai akciójának kivizsgálására, a testület munkájába két magas rangú külföldi megfigyelőt is bevonnak – jelentette be vasárnap este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala.


A vizsgálóbizottságot Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezeti majd, két másik izraeli tagja mellett pedig megfigyelőként David Trimble Nobel-békedíjas északír politikus és Ken Watkin egykor kanadai katonai főügyész vesz részt a testület munkájában.

Izrael korábban már elutasította az ENSZ azon követelését, hogy nemzetközi vizsgálóbizottság tárja fel a kilenc palesztinbarát török aktivista halálát követelő tengeri incidens körülményeit.

Az akció miatt súlyos bírálatok érték a zsidó államot, amelyre nyomás nehezedik annak érdekében is, hogy enyhítse vagy teljesen oldja fel a – Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom által uralt – Gázai övezet zárlatát.

Robert Gibbs, a washingtoni Fehér Ház szóvivője "fontos előrelépésnek" mondta a vasárnap esti jeruzsálemi bejelentést, és azt hangoztatta, hogy Izrael képes pártatlan vizsgálatot lefolytatni az incidens ügyében. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS