2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Járóka Lívia: EU-forrásokból lehetne felszámolni a szegénytelepeket

2010. június 11. 19:02, utolsó frissítés: 19:02

Európai uniós forrásokból lehetne felszámolni az árvíz sújtotta szegénytelepeket - vélekedett Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő a Romák: Európai valóság címmel tartott konferencián, Brüsszelben pénteken kiadott közleménye szerint.


A konferenciát az Európai Szocialisták és Demokraták európai parlamenti képviselőcsoportja rendezte Andor László foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos részvételével.

A közlemény szerint Járóka a magyarországi áradások okozta károk enyhítésére elérhető uniós forrásokról, valamint az EU 2020 versenyképességi és növekedési uniós kezdeményezés irányelveinek végrehajtásáról kérdezte a biztost.

Utóbbival kapcsolatban egyebek mellett arról érdeklődött, hogy a romák társadalmi befogadásával is szorosan összefüggő célkitűzések (mint a strukturális munkanélküliség csökkentése, az oktatási rendszerek javítása vagy a szegénységi küszöbök alatt élő európaiak számának csökkentése) teljesítése során a testület túl kíván-e lépni a nyílt koordinációs mechanizmus eddig megszokott eszközén.

Az árvízzel kapcsolatban pedig arra kérte a biztost, hogy a lakhatatlanná váló területek rekonstrukciója során az uniós Szolidaritási Alap elérhető eszközein túl támogassa az Európai Regionális Fejlesztési Alap által finanszírozott lakáscélú támogatások igénybevételét, illetve maga is igyekezzen előmozdítani, hogy az újjáépítési intézkedésekre szélesebb körű, komplex fejlesztés keretében kerüljön sor.

Válaszában Andor László elmondta, hogy az EU 2020 iránymutatásaiban foglalt célok teljesítése az Európai Bizottság és a tagállami kormányok közös felelőssége kell, hogy legyen. A biztos a közlemény szerint "ígéretet tett Járókának, hogy minden fórumon igyekszik felhívni a figyelmet az árvíz sújtotta magyar területek helyreállítására elérhető források szükségességére". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS