2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kéz a kézben Izrael ellen: Abbász békülne a Hamásszal

2010. június 08. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, küldöttséget meneszt Gázába megbékélési tárgyalások folytatására a Hamász iszlamista szervezettel. Törökország kész közvetíteni a palesztin szervezetek között a megbékélés érdekében. Abbász kijelentette: az izraeli blokádot megtörni szándékozó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadásra a legjobb válasz az, ha "a palesztin szervezetek megbékélnek egymással, és kéz a kézben állnak ellen Izraelnek".


A Gázai övezetbe tartó flottilla ugyan nem tudta megtörni a térség izraeli blokádját, viszont az akció fölvetette a blokád fenntarthatóságának és hatékonyságának kérdését. Több elemző úgy látja, az övezet elszigetelése kifejezetten a Hamász kezére játszik.

Izraelben mindenki úgy gondolja, lincselés történt a segélyt szállító nemzetközi flottilla feltartóztatásakor, ám az áldozatok nem a sebesült vagy halott palesztinbarát aktivisták voltak, hanem az izraeli kommandósok, akikre botokkal és vasrudakkal támadtak a konvojt vezető Mavi Marmara fedélzetén. A tragikus kimenetelű tengeri incidens után Izrael-ellenes tömegtüntetéseket tartottak világszerte számos városban. A jelek szerint soha korábban nem volt olyan mély a szakadék aközött, hogyan látja Izrael saját magát és a tetteit, illetve hogyan ítéli meg őt a külvilág.

Neves írók, köztük Ámosz Oz és David Grossman, valamint több baloldali politikus múlt héten nyíltan bírálta a Gázai övezetre kivetett blokád egész politikáját, ám kritikájukat általánosan hazaárulásnak és kishitűségnek tekintették.

A gázai segélyflottilla esete nemcsak Izraelt, de az Egyesült Államokat és más nyugati országokat is arra készteti, hogy újragondolják a palesztinok lakta övezet elleni blokádot – hívja fel a figyelmet az International Crisis Group nevű elemző intézet. A blokád csak a Gázában élő embereknek okozott súlyos károkat, és a Hamász hatalmát nem tudta megtörni. Sőt, a szervezet befelé tudta irányítani az energiáit, és szabadon formálhatta a kizárólagos uralma alatt álló, a külvilágtól elszigetelt területet.

A segélyszervezetek rendszeresen azt fájlalják, hogy nincs fejlődés a Gázai övezetben, de ezek a panaszok közel sem tükrözik a valóságot. A térségben ugyanis van változás: a Hamász a saját képére formálja a társadalmat. A csempészalagutakon keresztül folytatott kereskedelemből évente hatalmas összegek folynak be, és a bevételből a mozgalom kényelmesen tudja pénzelni az uralmát. Ahogy a Hamász-kormány egyik minisztere fogalmazott: "a blokád számunkra ajándék".

A Gázai övezet intézményeinek élén a Hamász-káderek új, kifejezetten lelkes generációja áll, amelynek tagjai – az idősebb tisztviselőkkel ellentétben – nem tanultak külföldön, az izraeli megszállás légkörében szocializálódtak. Ebből adódóan szűk látókörűek, és gyanakodva tekintenek minden kívülállóra. Az előretörő harmincas generáció nagyon élvezi a hatalmát, de nincs pontos elképzelése arról, hogy azt mire akarja használni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS