2021. október 19. keddNándor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Figyelmen kívül hagyott vészjelzés miatt zuhant le a lengyel államfő gépe

2010. május 26. 16:57, utolsó frissítés: 16:57

Az április 10-én lezuhant lengyel elnöki repülőgép pilótái több vészjelzést is figyelmen kívül hagytak, ez okozta a Tu-154-es katasztrófáját – nyilatkozta szerdán Edmund Klich légügyi szakértő. A szakember, aki a repülőgép-szerencsétlenségek kivizsgálására létrehozott lengyel állami bizottságot vezeti, a Rzeczpospolita című lap szerdai számában megjelent nyilatkozatában kijelentette: a pilóták nem követték a gép automata figyelmeztető berendezésének utasításait. Figyelmen kívül hagyták azt a jelzést is, hogy túl közel kerültek a földhöz, ezért emeljék fel a gépet.


Amikor százméteres magasságban repültek, feljebb kellett volna emelkedniük, ahelyett, hogy a szélsőségesen rossz időjárási körülmények közepette próbálkozzanak a landolással – vélekedett a szakértő.

Klich megerősítette, hogy a katasztrófa perceiben a pilótafülkében tartózkodott Andrzej Blasik, a lengyel légierő parancsnoka. A szakértő szerint azonban semmi jel nem mutat arra, hogy a tábornok befolyásolta volna a pilótákat, leszállásra utasította volna őket, vagy akár nyomást gyakorolt volna rájuk. Mindenesetre egy illetéktelen személy jelenléte a pilótafülkében zavaró a pilóták számára – jegyezte meg.

A szakértő egy másik lengyel lapnak, a Gazeta Wyborczának nyilatkozva azt is kifejtette: a katonai pilóták kiképzésüknél fogva hajlamosak a vakmerő manőverekre. A repülésbiztonsági utasítások figyelmen kívül hagyása gyakori eset a harci pilóták között – fűzte hozzá.

A Tu-154-es lengyel kormánygép, amelyen az államfő és felesége, a hadsereg teljes vezérkara, a jegybank elnöke és a lengyel társadalmi és politikai élet számos jeles képviselője utazott a katinyi (Katyn) emlékhelyre, leszállás közben a nyugat-oroszországi Szmolenszk katonai repülőtere mellett zuhant le. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 ember életét vesztette. (mti/afp/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS