2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Christiana Figueres az ENSZ új klímavédelmi főnöke

2010. május 18. 10:15, utolsó frissítés: 10:15

Christiana Figueres Costa Rica-i diplomatát nevezték ki a klímaváltozási ügyekért felelős új vezetőnek az ENSZ-nél – jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn jelentette be, hogy az elismert Costa Rica-i szakértőt jelölte a Klímaváltozási Keretegyezmény (UNFCCC) végrehajtását felügyelő szervezet élére. Figueres az egyetlen hivatalos jelölt volt a posztról júliusban távozó, holland Yvo de Boer helyére.

Az 53 éves diplomata feladata az lesz, hogy új lendületet adjon az átfogó klímavédelmi egyezmény kidolgozását célzó tárgyalásoknak, amelyek tavaly év végén, a koppenhágai klímakonferencián nem vezettek eredményre.

Christiana Figueres édesapja, José Figueres Ferrer háromszor volt Costa Rica elnöke. Ő maga a tekintélyes London School of Economics-on szerzett mesterfokozatú diplomát antropológiából. Másfél évtizede képviseli hazáját a nemzetközi klímavédelmi tárgyalásokon. Befolyásos döntéshozó és elemző is egyben, több mint 40 szakirányú publikáció szerzője.

Megfigyelők Marthinus Van Schalkwyk volt dél-afrikai környezetvédelmi minisztert tartották befutónak a posztra. A jelenleg a turisztikai tárcát vezető politikust főként azért tartották esélyesnek, mert a Dél-afrikai Köztársaság az egyik legnagyobb fejlődő ország, és Brazíliával, Indiával és Kínával szorosan együttműködve kiemelten fontos szerepet tölt be a klímatárgyalásokon. A Reuters forrásai szerint az éghajlatváltozás veszélyeinek fokozottan kitett fejlődő szigetországokat tömörítő, úgynevezett kis szigetállamok szövetségéből (AOSIS) többen erősen lobbiztak Figueresért, és végül nagy meglepetésre sikert arattak.

Costa Rica a klímavédelemben élen járó országok közé tartozik. Az alig 4 millió lakosú közép-amerikai ország környezetvédelmi politikájának célja a karbonsemlegesség elérése, az, hogy a gazdaság szén-dioxid-kibocsátása megegyezzen a helyi erdők szén-dioxid-feldolgozó képességével. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS