2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az IPCC hibázott, de a globális felmelegedés attól még létezik

2010. május 15. 21:31, utolsó frissítés: 21:31

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó szakosított szervének vezetője szerint az IPCC tévedései, ítéletalkotási hibái nem vonhatják el a figyelmet tényleges eredményeiről, s a globális felmelegedés veszélyéről.


A 2007-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) munkáját vizsgáló bizottság első, Amszterdamban megtartott ülésén Rajendra Pachauri, az IPCC vezetője pénteken elismerte, hogy a testület 2007-es jelentésébe hibák csúsztak, de ezeket emberi tévedésnek tulajdonította, s hangsúlyozta, hogy nem terelhetik el a figyelmet a gleccserek globális felmelegedés miatti olvadásának tényéről.

Az IPCC először idén januárban ismerte be, hogy a jelentésben eltúlozta a himalájai gleccserek olvadásának ütemét, mert úgy ítélte meg, hogy azok 2035-ra eltűnhetnek. Ugyanígy eltúlzott adatot közölt arról is, hogy mennyivel van a tenger szintje alatt Hollandia.

Pachauri ezzel együtt arra intette a bizottságnak dolgozó, a jelentései elkészítésében részt vevő kutatókat, hogy szigorúan ellenőrizzék minden adatukat, és kritikusan elemezzenek minden általuk továbbítandó információt.

Az IPCC munkáját górcső alá vevő bizottságnak augusztus 30-ra kell elkészítenie a jelentését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS