2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sáskajárás Ausztrália keleti részén

2010. április 15. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

A múlt hónap árvizei és viharai után sáskarajok tömegei lepték el Ausztrália keleti részét, hatalmas károkat okozva a legfontosabb mezőgazdasági területeken. Nagyjából 500 ezer négyzetkilométert, az észak-keleti Queensland állambeli Longreachtől a Melbourne-ig és Adelaide-ig terjedő területeket szállták meg a sáskák. Vannak olyan rajok, amelyek együttesen nagyjából 300 négyzetkilométert foglalnak el, ez négyzetméterenként körülbelül 10 sáskát jelent.


A helyi média beszámolói szerint a sáskavésznek eddig több ezer hektárnyi termőföld esett áldozatául és a rovarok komoly károkat okoztak a legfontosabb mezőgazdasági körzetben elterülő legelőkön és kertekben is. A rovarok megdézsmálták a korábban ültetett gabonanövények jórészét, de elsősorban a legelőkön garázdálkodnak. A szaporodási időszak közeledtével pedig valószínűleg megsokszorozódik a számuk. A szakemberek szeptember közepétől kezdődően október végéig újabb hatalmas invázióra számítanak.

Az elmúlt hónapban hatalmas mennyiségű csapadék árasztotta el Queensland állam déli részét és Új-Dél-Wales északi területeit. Az esőzések azonban nem csak a majdnem egy évtizednyi szárazságnak vetettek véget, de sajnos kiváló élőhelyet teremtettek a sáskáknak is. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS