2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugat-nílusi vírus: megbetegedés az Egyesült Államokban

2003. július 10. 09:50, utolsó frissítés: 09:50

Az amerikai hatóságok és az atlantai járványügyi központ (CDC) elővigyázatosságra intik a lakosságot a nyugat-nílusi vírus miatt, miután megtörtént az idei év első megbetegedése. Az illető, egy idős dél-carolinai férfi kórházi kezelése után már lábadozik. Június közepén szédülés, láz, hidegrázás tört rá azután, hogy horgászás közben megcsípte egy moszkitó.

A korábban kizárólag Afrikában honos nyugat-nílusi vírust 1999 augusztusában észlelték először az Egyesült Államokban. New Yorkban ütötte fel a fejét, és azóta az 50 szövetségi állam közül már 44-re terjedt ki. Kanada 13 tartománya közül hatban ugyancsak kimutatták már a veszélyes vírust. A vírus fő terjesztői a moszkitófélék (Culex), fő hordozói a madarak, ennek tudható be gyors térhódítása: a fertőzött moszkitók által megcsípett madarak véréből további, még meg nem fertőzött moszkitók lakmároznak.

Az Egyesült Államokban tavaly 4156 személy betegedett meg, közülük 284 személy halt meg szövődményekben. A betegség gyors azonosítását nehezíti, hogy tünetei más betegségek, így a gyermekbénulás vagy a Parkinson kór ismertetőjeleire hasonlíthatnak. A fertőzötteknek ugyanakkor csak mintegy az egyötödénél lépnek fel a betegség tünetei, így a vírus jelenléte sokszor rejtve marad. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS