2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kényszerházasság okozta egy 13 éves jemeni kislány halálát

2010. április 09. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Pár nappal azután, hogy férjhez kényszerítették, belehalt hüvelyvérzésébe egy 13 éves kamaszlány Jemenben – jelentette egy emberi jogi szervezet csütörtökön. Az El Sakaek nevű civil szervezet tájékoztatása alapján a kislány április 2-án hunyt el. Orvos szakértői vizsgálat szerint hüvelysérülése miatt vérzett el, nemi szervét is sérülések borították.


A lányt március 29-én úgynevezett csereházasságba kényszerítették egy 30 év körüli férfihoz. A férj lánytestvére a fiatal lány családjának egyik férfitagjához ment hozzá. Az elhunyt "azok áldozata, akik gyerekek életével játszanak Jemenben" – hangoztatta az emberjogi csoport.

Az arab államban jelenleg tárgyalják azt a törvénytervezetet, amely 17 évben határozná meg azt a kort, amikor a lányok legkorábban férjhez mehetnek. A nők jogai mellett kiállók támogatják a javaslatot, míg a konzervatívok és iszlámisták elvetik. A törzsi viszonyokra alapuló Jemenben széles körben elterjedt a fiatal lányok kiházasítása. A következmények sokszor végzetesek: szeptemberben például egy 12 éves lány halt bele a szülésbe. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS