2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Vatikánt és a pápát vádolják az ügyek eltussolásával a papi pedofília áldozatai

2010. március 31. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

Megvádolta a pápát és a Vatikánt kedden egy amerikai férfi, azt állítva, hogy a Szentszék segített egy papnak megőrizni hivatalát, miután az állítólag több alkalommal megerőszakolta őt. A szóban forgó pap, Ernesto García Rubio a vád szerint 1985 és 1987 között erőszakoskodott az akkor még kamaszkorú férfival - derül ki a papi pedofília állítólagos áldozatának ügyvédje által az AFP hírügynökséghez eljuttatott iratokból. A washingtoni nuncius - a Vatikán nagykövete - értesülvén erről, annak idején felszólította a katolikus egyház miami vezetőit, hogy keljenek García Rubio védelmére. A papnak 1968-ban "erkölcsi természetű okok miatt" el kellett hagynia Kubát.


García Rubio "30 éven át a parókiáján maradhatott. Több tucat személyről tudunk, aki ez alatt az idő alatt erőszakoskodásának áldozatává vált" - állítja Jessica Arbour, a pápa névtelenséget kérő vádlójának ügyvédje, aki a kamatokkal együtt 20 millió dollár kártérítést követel a miami főegyházmegyétől.

Az ügyvéd szerint bizonyítékai vannak arra, hogy a Vatikán, a miami és a kubai egyházi vezetés együttes erővel védelmezte a papot. Arbour XVI. Benedek pápát is vádolja, aki 1981 és 2005 között a Szentszék Hittani Kongregációjának prefektusa volt.

Állítása szerint 1990-ben egy püspök kezdeményezte, hogy Garcíát fosszák meg reverendájától, a Joseph Ratzinger bíboros vezette vatikáni hivatalnál azonban "elveszett" az ügy dossziéja.

Az Arbour által képviselt eset immár a harmadik olyan ügy ebben a hónapban, amellyel kapcsolatban azt állítják, hogy a jelenlegi pápa annak idején szemet hunyt a papi pedofília felett. Így megvádolták, hogy figyelmet kívül hagyta annak a Wisconsin állambeli papnak az ügyét, aki 1950 és 1970 között állítólag 200 siketnéma gyereket erőszakolt meg. Németországban azt állítják, hogy a münchen-freisingi püspöki hivatal tanácsának elnökeként hozzájárult egy pedofíliával vádolt pap áthelyezéséhez. Az illető azután új munkahelyén is folytatta üzelmeit.

Közben a Vatikán ügyvédjei kidolgozták azt a stratégiát, amellyel meg akarják akadályozni, hogy a pápát eskü alatt hallgassák meg egy Kentucky állambeli perben. Az AP hírügynökséghez kedden eljuttatott bírósági iratok szerint a védők azt az álláspontot fogják képviselni, hogy a pápát mint államfőt mentelmi jog illeti meg. Emellett rámutatnak, hogy a pedofil papokat közvetlenül felügyelő amerikai püspökök nem a Szentszék alkalmazottai. Az állítják továbbá, hogy egy 1962-es vatikáni dokumentum - amely a vád szerint felhatalmazta az egyházi vezetőket, hogy ne tegyenek feljelentést megrontási ügyekben - nem tartalmaz olyan utasítást, amely megtiltotta volna, hogy a püspökök értesítsék a világi hatóságokat.

A keresetet 2004-ben három férfi nyújtotta be Kentucky állam fővárosában, Louisville-ben. Ebben azt állítják, hogy papi pedofília áldozatává váltak, s hogy sérelmeiket a Vatikán figyelmen kívül hagyta. Ügyvédjük, William McCurry azt szorgalmazza, hogy perüket szélesítsék ki több ezer amerikai áldozat csoportos keresetévé.

Ez az első olyan per, amelyet a Vatikán ellen azzal a céllal indítottak, hogy megállapítsák a Szentszék felelősségét az Egyesült Államok területén papok által elkövetett gyermekmegrontási ügyekben. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS