2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nők jogai leginkább az ázsiai-csendes-óceáni térségben sérülnek

2010. március 09. 20:02, utolsó frissítés: 20:02

Gazdasági, politikai és társadalmi szempontból a férfiak és a nők közötti jog- és esélykülönbségek talán az ázsiai-csendes-óceáni térségben a legnagyobbak a világon. Ebben a régióban a nemek közötti egyenlőség csupán "egy nyugati koncepció" - állapította meg a Nemzetközi Nőnap alkalmából hétfőn Újdelhiben nyilvánosságra hozott jelentésében az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP).


A világrész gyors gazdasági növekedése nem hozta magával automatikusan a nemek esélyeinek kiegyenlítődését, sőt a fejlődés időnként még növelte is az esélykülönbséget.

Az orvostudomány fejlődésével lehetővé vált, hogy a magzat nemét már nagyon korai fejlődési szakaszában megállapítsák. Ennek és a nők térségbeli súlyosan hátrányos megkülönböztetésének a hatására megnőtt a lánymagzatok mesterséges elhajtásának gyakorisága – közölte Szureha Szubarval, az UNDP regionális szóvivője. "Amiatt, hogy feltehetőleg nagyobb a hajlandóság a lánymagzatok elhajtására, egyre kisebb a nők születési arányszáma" – állapítja meg a jelentés, amely szerint Kelet-Ázsiában száz megszülető nőre 199 férfi jut. A térségben százmillióval kevesebb nő él, mint ahány természetes feltételek esetén élne, s ehhez a százmilliós hiányhoz 85 millióval Kína és India járul hozzá.

A térségnek csak nagyon kevés országában létezik törvény, amely bünteti a nőkkel szembeni erőszakot. A dél-ázsiai országoknak csaknem a felében és a csendes-óceániaiak több mint 60 százalékában nincs a családon belüli erőszakot tiltó törvény.

A világátlaghoz képest az ingatlantulajdon szerzésében a legrosszabb a helyzet ebben a térségben. Az ázsiai-csendes-óceáni régióban a nőknek csak 7 százaléka földtulajdonos, míg a világon ez az arány 20 százalék. Pedig a nők közül a földtulajdonosok állítják elő a legtöbb mezőgazdasági termelési értéket az UNDP szerint.

A munkalehetőségek terén a nők lehetőségei minden szakterületen elmaradnak a férfiakéitól, még az indiai filmiparban is - jelentette ki a tanulmány elkészítését összehangoló Anuradha Radzsivan. A nők jövedelme 54-90 százaléka a férfiakénak. Dél-Ázsiában a feketegazdaságban dolgozó nők 85 százaléka veszélyes munkát végez.

A nemek közötti megkülönböztetésnek ára van. Az olyan országokban, mint India, Indonézia, Malajzia a bruttó hazai össztermék 2-4 százalékkal nőhetne, ha a nők foglalkoztatási aránya a fejlett országokra jellemző 70 százalékosra emelkedne. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS