2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elektromos hulladékba fúlhatnak a fejlődő országok

2010. február 23. 10:54, utolsó frissítés: 12:14

A következő évtizedben nagy felfutás várható a háztartási elektronikai készülékek eladásában a fejlődő országokban és ez környezeti katasztrófához vezethet, ha nem születik új stratégiai az elhasznált "ketyerék" kezelésére – figyelmeztet az ENSZ Környezetvédelmi Programja.


Az UNEP szerint a fejlett államok által az elmúlt évtizedekben nagy mennyiségben "exportált" elektromos hulladék, párosulva a felfutó helyi fogyasztással, erősen megnöveli az elektromos hulladékok miatt keletkező környezeti terhelést a fejlődő világban. Az elektromos hulladék kiváltotta környezeti és egészségi kockázatok különösen markánsan jelentkezhetnek ezáltal a fejlődőknél – mutat rá az UNEP, bali találkozója előtt készített jelentésében.

Elektromos hulladékból évi 36 millió tonna képződik évente globálisan, Kína ebből 2,3 millió tonnát, az Egyesült Államok 3 millió tonnát termel. A jelentés az elektromos hulladék begyűjtésére és kezelésére átfogó szabályozás létrehozását sürgeti, valamint azt, hogy az iparosodó országok számára a fejlettek bocsássanak rendelkezésre olyan technológiákat, amelyek megkönnyítik az elektromos hulladékhegyek kezelését.

A jelentés szerint a leggyorsabban növekvő szegmens a háztartási elektromos hulladékon belül a távközlési berendezéseké. Kínában például becslések szerint az elhasználódott, hulladék számítógépek mennyisége 2020-ig négyszeresére nő a 2007-es szintről. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS