2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Moldova a NATO-hoz közeledhet, ha Transznisztriába Iszkanderek kerülnek

2010. február 16. 20:20, utolsó frissítés: 20:20

Moldova feladhatja a semlegességét, és a NATO ernyője alá húzódhat, amennyiben Oroszország Iszkander rakétákat telepít a Dnyeszteren túli, el nem ismert területre – írja keddi számában a Romania libera. A napilap emlékeztetett a Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai lap hétfőn közölt értesülésére, miszerint a Dnyeszteren túli terület Iszkander rakéták elhelyezését kérte Moszkvától, tekintettel arra, hogy Romániában megjelenhetnek az amerikai rakétapajzs elemei.


A lap Vitalie Marinuta moldovai védelmi minisztert idézi, aki a román közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában kijelentette: országa jelenlegi semleges státusának ára van, hiszen Moldovának veszély esetében egyedül kell megvédenie magát, Chisinau ugyanis semlegességi viszonyt hirdetett a NATO-val és Oroszországgal szemben egyaránt.

A lap szerint Marinuta elképzelhetőnek tartja, hogy Moldova számára előnyösebb lehet a NATO védelmi ernyőjének a biztonsága a moszkvaival szemben. A román lap emlékeztet arra, hogy Moldova semleges státusának feladása érdekében alkotmánymódosításra van szükség a chisinaui parlamentben.

Katonai szakértők a Romania liberának elmondták, hogy a belügyminiszter nyilatkozata a moldovai belpolitikai helyzettel függ össze, hiszen a Dnyeszteren túli terület, akárcsak az ellenzékbe szorult moldovai kommunista párt vezetői Iszkander rakétákat kértek Moszkvától. A szakértők szerint ezek telepítése növelné a feszültséget a régióban, akárcsak az orosz katonák számát Moldovában. Az orosz csapatok létszámának a növelése megnehezítené a Dnyeszteren túli terület kapcsán kialakult konfliktus megoldását – olvasható a Romania liberában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS