2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bocsánatot kért Chile a cirkuszban mutogatott alakaluf őslakosoktól

2010. január 14. 09:54, utolsó frissítés: 09:54

Bocsánatot kért a chilei kormány azért, amiért a 19. században erőszakkal elhurcoltak és Európában cirkuszokban mutogatták őslakosok egy csoportját. Európai kereskedők 1881-ben rabolták el a vízi nomád alakaluf törzs 11 tagját, akiket az Újvilág különlegességeiként cirkuszokban és francia, német, illetve svájci kiállításokon mutogattak. Az elhurcoltak közül öt őslakos földi maradványai több mint egy évszázad elteltével kedden térhettek vissza Chilébe.


Michelle Bachelet, az ország elnöke a kormány nevében kért bocsánatot azokért a bűnökért és mulasztásokért, amelyek az őslakosok bántalmazását a múltban lehetővé tették. "A kétszáz évvel ezelőtt függetlenné vált Chilében az évfordulós ünnepségek idején elkerülhetetlen, hogy országunk történelmének fényes korszakai mellett a szomorú pillanatokról is megemlékezzünk" - mondta az államfő.

Az őslakosok maradványait a Zürichi Egyetemen találták a Calafate-i emberi állatkert (Calafate zoologicos humanos) című dokumentumfilm készítői.

Az alakaluf törzs tagjai arról voltak híresek, hogy dacolva Patagónia jéghideg vizeivel mindössze a hátukra vetett oroszlánfókaprémben jártak, a csupasz bőrüket pedig zsírral és faggyúval kenték be a hideg ellen. Becslések szerint az alakalufok egyenes ági leszármazottainak száma mindössze 12-20 lehet, miután a 19. században és az 1940-es években az európaiakkal való érintkezés nyomán fertőző betegségek tizedelték meg a törzset. (mti/hszinhua/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS