2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Január 1-től spanyol, majd belga és magyar EU-elnökség következik

2009. december 28. 17:46, utolsó frissítés: 17:46

Január 1-jével Svédországtól Spanyolország veszi át az EU soros elnökségét, de ez a mostani váltás sokkal élesebb határvonal átlépését jelenti, mint amit az eddigi, félévenkénti stafétabot-átadások jelentettek.

A spanyolok már a december 1-jén hatályba lépett Lisszaboni Szerződés, az unió reformszerződése alapján kezdik meg a munkát, ami egyebek közt azzal jár, hogy a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak egyszemélyi állandó elnöke is van, történetesen a belga Herman Van Rompuy személyében. Így José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök - az eddigi soros elnök országok vezetőivel ellentétben - nem fog elnökölni az Európai Tanács ülésein, nem őrá vetül majd a legerősebb reflektorfény.

Mint Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter a minap Brüsszelben elmondta, Zapatero rendelkezésre áll, kész segíteni Van Rompuynek a feladatok ellátásában, de azt az Európai Tanács elnöke dönti majd el, mikor mennyiben tart igényt erre a segítségre. Ez a most következő félév tehát az állandó elnök és a soros elnökség közötti együttműködés, munkamegosztás gyakorlati kialakításának jegyében telik majd.

A spanyol elnökséget a belga, majd 2011 első felében a magyar elnökség követi. E három ország egymással szoros koordinációban, úgynevezett trióként működve kíván tevékenykedni, amiből az is következik, hogy a soros elnökségek és az állandó elnök együttműködésének modelljét leginkább a spanyolok, a belgák és a magyarok Van Rompuyjel kialakítandó közös gyakorlata önti majd vélhetően tartós formába.

Megerősítette a reformszerződés az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a hatáskörét is: a tisztségre kiválasztott brit Catherine Ashton egyfelől az EU "kormányának", az Európai Bizottságnak az alelnöki tisztét is betölti majd, másfelől több ezer fős uniós külügyi apparátus fogja segíteni munkáját. A soros elnök ország első számú vezetője mellett tehát a külügyminiszter is új szerepkörben kell hogy megtalálja a maga helyét a továbbiakban. A többi szakminiszter változatlanul elnököl majd az egyes szakosított tanácsüléseken, például az igazságügy-miniszterek, agrárminiszterek, pénzügyminiszterek stb. tanácskozásán.

A spanyol elnökségre a koppenhágai klímakonferencia kudarca miatt a vártnál is több feladat vár az éghajlatváltozás elleni küzdelemben: az újonc külügyi főképviselővel, valamint az újonnan létrehozott klímavédelmi EU-biztosi poszt betöltőjével - aki ez idő szerint a dán Connie Hedegaard - együtt kell törekednie arra, hogy globális megoldást találjanak erre a globális veszélyre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS