2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Széttöredezett egy Ausztrália felé sodródó jéghegyóriás

2009. december 15. 18:07, utolsó frissítés: 18:07

A melegebb vizekbe érve több száz kisebb darabra töredezett szét az Ausztrália délnyugati partjai felé sodródó jéghegyóriás, ezzel komoly veszélyt okozva a térségben közlekedő hajók számára.


Az óceánban mintegy ezer kilométer hosszan szétterjedő jéghegydarabok között vannak olyanok is, amelyek több kilométer szélesek. Neal Young ausztráliai gleccserkutató a múlt héten műholdas felvételek segítségével fedezte fel a B17B elnevezésű jéghegymonstrumot.

Az ország nyugati partvidékétől mintegy 1700 kilométerre úszó jéghegy várható széttöredezése miatt az ausztrál Meteorológiai Intézet már a múlt héten hajózási riadót rendelt el. Az eredetileg 140 négyzetkilométeres jégtömb azóta 115 négyzetkilométeresre zsugorodott, így most nagyjából 18 kilométer hosszú és 8 kilométer széles - mondta Young, az ausztráliai antarktiszi kutatóközpont munkatársa.

A most széttöredezett monstrum egyike azoknak a jéghegy daraboknak, amelyek még 2000-ben váltak le a déli-sarki jégrengetegből, amikor a térség legnagyobbjainak számító Ross-tengeri és Ronne jégpadok egyes részei széttöredeztek. (A jégpadok természetes fejlődéséhez hozzátartozik, hogy időnként levedlenek magukról egy bizonyos mennyiségű jeget.)

Az új-zélandi hatóságok még a múlt hónapban rendeltek el hajózási riadót a szigetország déli partjai felé tartó jéghegy-flotta miatt, amely azóta szerencsére irányt váltott, és kelet felé folytatta tovább az útját. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS