2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

1,5 fokos felmelegedési célt szorgalmaz egy szigetország Koppenhágában

2009. december 11. 15:30, utolsó frissítés: 15:30

Repedés keletkezett a koppenhágai ENSZ klímakonferencián a fejlődő országok korábban szilárdan összetartó blokkjában. A világ lakosságának 80 százalékát adó fejlődőket egy parányi szigetállam, Tuvalu osztja meg követelésével, amely szerint 1,5 Celsius fokban kellene maximalizálni a globális felmelegedés mértékét.


Csütörtökön az úgynevezett kis szigetországok szövetsége (AOSIS) közölte, hogy már több mint 100 állam csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyet Tuvalu előző nap terjesztett a konferencia elé.

"A jövőnk függ ennek a tanácskozásnak az eredményétől" - mondta az alig 12 ezer lakosú állam delegáltja. Ian Fry szerint ha a globális átlaghőmérséklet 1,5 Celsius fokot meghaladó mértékben emelkedik az ipari forradalom előttihez képest, akkor országa a tengerszint-emelkedés miatt akár el is tűnhet a Föld színéről.

Számos fejlődő állam - köztük Kína, India és Szaúd-Arábia - azonban elutasítja a követelést, arra hivatkozva, hogy a szigorúbb határérték teljesítése aránytalanul nagy terhet jelentene az üvegházhatású gáz kibocsátás visszafogását tekintve. A fejlett országok és a nagy feltörekvő államok egyaránt 2 Celsius foknál szabnák meg a felmelegedés felső határát.

Az AOSIS szerint a klímaváltozás most is súlyos veszélynek teszi ki a 43 országot tömörítő szövetség tagjait, és már több mint 100 ország pártolja a korábbi javaslatnál szigorúbb határérték elfogadását. "Az ENSZ tagjainak immár több mint 50 százaléka követeli ambiciózus és konkrét célok megjelölését" - mondta csütörtökön Dessima Williams, az AOSIS vezetője.

"Mi a klímaváltozás elleni harc frontvonalán élünk. Vannak szigetek, amelyeket lassan teljesen elnyel a tenger, másokon pedig az édesvízkészlet kerül veszélybe" - mondta Williams.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) adatai szerint a globális középhőmérséklet jelenleg 0,7 Celsius fokkal haladja meg az ipari forradalom előttit. A tengerek vízszintje évente 3 milliméterrel emelkedik, és a század végére akár 60 centiméterrel magasabbra kerülhet. (mti/afp/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS