2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ban Ki Mun: azonnal végrehajtható megállapodás születhet Koppenhágában

2009. december 09. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Határozott megállapodás születhet Koppenhágában, melynek végrehajtása azonnal megkezdődhet a klímacsúcs után – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. "Példa nélküli eltökéltséget tapasztalni egy megállapodás elérésére a világ minden részéről" – mondta a főtitkár újságíróknak. "Bizakodó vagyok és optimista" – tette hozzá.


Ban Ki Mun kifejtette: a klímacsúcs sikeréhez az szükséges, hogy a fejlett országok ambiciózus vállalásokat tegyenek szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére, a fejlődő országok pedig ugyancsak ambiciózus eszközökkel próbálják csökkenteni kibocsátásukat. A főtitkár szerint azt is tartalmaznia kell a Koppenhágában elérendő megállapodásnak, hogy a gazdag országok vállalják: pénzügyi és technológiai támogatást nyújtanak a fejlődőknek, hogy azok csökkenthessék kibocsátásukat és alkalmazkodni tudjanak a felmelegedés következményeihez.

Az AP hírügynökség szerint a főtitkár kijelentése azt jelzi, hogy az ENSZ elképzelése szerint a Koppenhágában elérendő politikai megállapodás rendelkezéseit rövid időn belül – már a várhatóan jövőre megkötendő jogi erejű szerződés elfogadása előtt – végre kell hajtani.

Ban Ki Mun kitért arra is: közeledik egymáshoz a fejlett és fejlődő országok állásopontja az utóbbiaknak 2012-ig nyújtandó 10 milliárd dolláros támogatásról, mely zöld beruházások finanszírozását és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást szolgálná. Az ezen felüli támogatásokról Koppenhágában és azt követően is folytatódnak majd az egyeztetések – tette hozzá.

A főtitkár elmondta: személyesen nyitja majd meg a klímacsúcs december 15-én kezdődő magas politikai szintű zárószakaszát, melyre 105 vezetőt vár a világ minden részéről. "Soha korábban nem tett ennyi határozott ígéretet ilyen nagy számú, legkülönbözőbb méretű és gazdasági helyzetű ország" – mondta Ban Ki Mun. Hangsúlyozta: "Meg kell ragadnunk ezt a pillanatot, és törekedünk kell a még ambiciózusabb célok felé".

November végén kiszivárgott a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló elektronikus levelezése. Klímaszkeptikusok szerint a levelezés egyes szakaszai arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták a rendelkezésére álló adatokat, hogy alátámasszák hipotéziseiket a globális felmelegedés veszélyeiről. Ban Ki Mun a botrányra reagálva kijelentette: "Az email-feltörési ügy kapcsán nyilvánosságra került információk a legkevésbé sem teszik kétségessé a klímaváltozásra vonatkozó alapvető tudományos álláspontot, miszerint teljesen világos, hogy az éghajlat sokkal, sokkal gyorsabban változik, mint korábban gondoltuk, és ennek mi emberek vagyunk az elsődleges kiváltói". (mti/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS