2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A nők helyzete továbbra is kétségbeejtő Afganisztánban

2009. december 07. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

A nemzetközi közösség még nyolc évvel a tálib hatalom bukása után sem váltotta be azt az ígéretét, hogy javít az afgán nők helyzetén, pedig az Egyesült Államok vezette koalíció részben a nőkkel szembeni bánásmódra hivatkozva avatkozott be katonailag - állítja hétfőn kiadott jelentésében a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet.


A nemzetközi közösség támogatta kabuli kormány nem hogy nem hoz intézkedéseket a nők védelmében, de egyenesen egy olyan erkölcsi rendet támogat, amelyben a nőknek ártók büntetlenséget élveznek. Az afgán nők és lányok helyzete riasztó, s még rosszabb is lehet - állapítja meg Rachel Raid kutató, a HRW afganisztáni jelentéstevője 96 oldalas munkájában.

A 2001 végén az amerikai vezetésű nemzetközi erők által hatalomba helyezett Hamid Karzai afgán elnököt tömeges csalások jellemezte voksoláson újraválasztották augusztus 20-án. A tálib lázadás a nemzetközi erők több mint 110 ezer katonájának jelenléte ellenére fokozódik.

"Míg a világ szeme Barack Obama elnök kormányzatának új biztonsági stratégiáján van, feltétlenül biztosítani kell, hogy a nők és lányok jogainak biztosítása ne csupán kegyes óhaj maradjon, hanem a kormányok és támogatóik elsőrendű feladatai között szerepeljen" - áll a HWR jelentésében.

"A nők és lányok gyakran válnak erőszakos cselekmények és hátrányos megkülönböztetés áldozataivá, s korlátozott mértékben jutnak hozzá az igazságszolgáltatás és az oktatás szolgáltatásaihoz - mutat rá a civil szervezet, és hozzáteszi: - A kormány még mindig nem állította bíróság elé több, a közéletben fontos szerepet játszó nő gyilkosát, támogatva így azt a felfogást, hogy büntetlenséget élveznek azok, akik nőkre támadnak."

A jelentés öt területen visszatérő erőszakos cselekményekről szóló tanúvallomásokra épül: ezek a közéletben szerepet vállaló, illetve más nők elleni támadások, a gyermekházasságok és a kényszerházasságok, az igazságszolgáltatásban való részesülés, illetve a lányok lehetősége a középfokú tanulmányokra.

"Míg a nőknek és lányoknak a tálibok rendszerében viselt sorsa indokolta részben az Afganisztán elleni 2001-es inváziót, a nők jogainak biztosítása továbbra sem vált sem a kormány, sem szövetségesei állandó elsődleges feladatává" - mutat rá a jelentés.

Végezetül megállapítja: "Tekintettel a fundamentalista csoportoknak a kormányon belüli megerősödésére és a lázadás fokozódására, valamint a tálibokkal való megbékélés valamely formájának lehetőségére, súlyos veszélyben van mindaz, amit az afgán nők és lányok 2001 óta az oktatás, a munka és a mozgási szabadság terén elnyertek." A teljes jelentés a www.hrw.org honlapon olvasható. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS