2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

NATO: 7 ezer katonát küldene 25 állam Afganisztánba

2009. december 07. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Huszonöt ország összesen 7 ezer újabb katonát ajánlott fel az afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) támogatására - jelentette be a NATO-főtitkár pénteken.


"Az országok most tettekkel támasztják alá szavaikat: 2010-ben 7 ezer katonát küldenek Afganisztánba az Egyesült Államok szövetségesei, és még további felajánlások is várhatók" - közölte Anders Fogh Rasmussen brüsszeli sajtótájékoztatóján azután, hogy a NATO-országok külügyminiszterei megbeszélést folytattak a katonai szövetségen kívüli, de az afganisztáni misszióban részt vevő államok képviselőivel.

Rasmussen megjegyezte, hogy ez még csak az eddig tett felajánlások összegzése a politikai döntéshozatal szintjén, és hogy további csapaterősítési szándéknyilatkozatok is várhatók. A jelenleg 44 országból összeálló ISAF-ban a NATO-tagokon kívül sok más ország is képviselteti magát.

Jövő hétfőn a belgiumi Monsban, az ottani európai NATO-főparancsnokságon tartják a konkrét, számszerűsített felajánlásokról szóló, úgynevezett "erőgeneráló" értekezletet.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a pénteki NATO-tanácskozáson hangsúlyozta: a pótlólagos erőkre sürgető szükség van, de a külföldi katonák nem maradnak a végtelenségig Afganisztánban. Obama 2011 júliusában szeretné megkezdeni az amerikai erők fokozatos kivonását.

Az új Afganisztán-stratégia lényege, hogy a közép-ázsiai ország biztonságáért viselt felelősséget mihamarabb át kell adni maguknak az afgánoknak a kezébe. Ehhez arra van szükség, hogy az eddiginél hatékonyabban képezzék ki és fejlesszék az afgán hadsereget, illetve rendőrséget. Rasmussen újságírók előtt azt hangsúlyozta, hogy ennek az "átmenetnek" a stratégiáját helytelen lenne a "kivonulás" stratégiájaként értelmezni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS