2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lehetséges az atomvita diplomáciai rendezése az iráni parlament elnöke szerint

2009. november 30. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Továbbra is lehetséges diplomáciai úton rendezni az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitákat - jelentette ki Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke hétfőn. "Úgy gondolom, hogy még mindig van lehetőség diplomáciai megoldásra, és a nyugati országok érdeke, hogy ezt kihasználják" - mondta Laridzsáni, igyekezve eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyeket az iráni kormány vasárnap keltett tíz új urándúsító üzem tervének jóváhagyásával.


"Az egyik lehetőség, hogy a nyugati országok elfogadják: Irán fejleszti nukleáris technológiáját a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése mellett. Ha ezt nem fogadják el, akkor Irán kénytelen lesz megvédeni atomlétesítményeit" - tette hozzá Laridzsáni.

Ali Akbar Szalehi iráni alelnök, az iráni atomenergia-ügyi szervezet vezetője azt mondta, hogy Iránnak mindaddig nem állt szándékában új nukleáris létesítményeket építeni, amíg a NAÜ nem hozott ellene elítélő határozatot. Szalehi az állami rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy Iránnak határozott választ kell adni a NAÜ pénteki elmarasztaló határozatára, amelyben a testület felszólította Teheránt, hogy függessze fel újabb urándúsító üzemének építését, amelynek létezéséről csak késve adott tájékoztatást. (mti/afp/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS