2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Holtpontra juthatnak a tárgyalások az iráni atomprogramról

2009. november 26. 18:18, utolsó frissítés: 18:18

Holtpontra jutnak a tárgyalások az iráni atomprogramról, ha Teherán továbbra sem hajlandó együttműködni - jelentette ki csütörtökön Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója .


Nem történt előrelépés azoknak a nyitott kérdéseknek a tisztázásában, amelyek bizonyíthatnák az iráni atomprogram békés jellegét - mondta Mohammed el-Baradei a bécsi székhelyű szervezet kormányzótanácsi ülésének megnyitóján. "Az ügynökségnek már több mint egy éve nem sikerül bevonni Iránt ezekbe a tárgyalásokba. Lényegében holtpontra juthatunk, hacsak Irán nem vállalja a teljes körű együttműködést" - tette hozzá.

Egyben csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy Irán nem fogadta el a NAÜ ajánlatát, amelynek értelmében gyengén dúsított urániumának 70 százalékát további dúsításra Oroszországba szállíthatná. "Teherán hozzájárulása nagyban segítené az iráni atomprogrammal kapcsolatos kételyek eloszlatását" - szögezte le a főigazgató.

Baradei szerint Teherán megsértette korábban vállalt kötelezettségét azzal, hogy csak 2009 szeptemberében adott hírt a Kúm város melletti, második épülő atomlétesítményéről. A "megkésett bejelentés nyomán akár az is elképzelhetővé válik, hogy további titkos nukleáris létesítmények létezhetnek még az ország területén" - mondta. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS