2021. december 8. szerdaMária
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Irán hajlandó lenne az uráncserére, de csak otthon

2009. november 25. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Irán kész alacsony fokon dúsított uránját magasabb dúsítottságúra cserélni, de csak saját területén hajlandó lebonyolítani a cserét - közölte kedden az iráni külügyminisztérium szóvivője. Ramin Mehmanparaszt teheráni sajtóértekezletén ezt azzal indokolta, hogy országa százszázalékos garanciát szeretne teremteni, miszerint megkapja a magasabb fokon dúsított uránt kutatóreaktora számára. A szóvivő szerint Teherán ezt közölte a vele - vitatott atomprogramjáról - tárgyalásokat folytató hat nagyhatalommal, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) öt állandó tagjával és Németországgal.


Irán korábban elutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) azt az ajánlatát, hogy 3,5 százalékos dúsítottságú uránkészlete közel 70 százalékát - mintegy 1,2 tonna uránt - szállítson Oroszországba, ahol azt 20 százalékosra dúsítanák, majd Franciaországban atomerőművi fűtőelemekké alakítanák át, végül - csaknem egy év elteltével - visszaszállítanák Iránba. Teheráni tisztségviselők pedig azzal vádolták a Nyugatot, hogy megszegte a technológia szállítására tett múltbeli ígéreteit.

Mehmanparaszt mostani szavai a brit hírügynökség értékelése szerint a teheráni álláspont esetleges enyhülését jelezhetik. Az urándúsítás kérdése évek óta vitatéma Irán és a nyugati országok között, amelyek azt gyanítják, hogy az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver kifejlesztésére törekszik. Az iráni urán külföldi dúsítása e nyugati aggodalmat lenne hivatott csillapítani.

Egyes elemzők úgy látják, Mahmúd Ahmadinezsád ultrakonzervatív iráni elnök támogatná az uráncserét, mert legitimitásának megerősítését látja benne a vitatott nyári elnökválasztáson történt újraválasztása után, de belpolitikai vetélytársai a javaslat bírálatával igyekeznek aláásni az elnök helyzetét. (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS