2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A következő EU-elnökségek feladata a romák társadalmi befogadásának terve

2009. november 05. 11:31, utolsó frissítés: 11:31

A következő soros EU-elnökségek alatt kell kidolgozni a romák társadalmi befogadásának közös európai tervét - hangsúlyozta szerdán egy brüsszeli tanácskozáson Vladimír Spidla foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős EU-biztos.

A megbeszélésen az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága látta vendégül Spidlát. Járóka Lívia fideszes EP-képviselő - mint arról az MTI-nek beszámolt - a romák társadalmi befogadását célzó közösségi stratégiáról kérdezte a biztost. Válaszában Spidla utalt arra, hogy ez a feladat átível a soros EU-elnökséget a jövő év első felében ellátó Spanyolországtól a 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökségig.

Spidla szerint a romák társadalmi befogadása közös európai érdek, és a jelenlegieknél mindenképpen hatékonyabb eszközökre lesz szükség a valós eredmények felmutatásához.

Járóka, aki a roma nők helyzetéről szóló jelentés témafelelőse a szakbizottságban, kiemelte, hogy az újonnan felálló Európai Bizottságnak feltétlenül szükséges lesz túllépnie a már most rendelkezésre álló mechanizmusokon: jogilag kötelező eszközt, valódi közösségi akciótervet kell kialakítania. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS