2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatták a spanyol-belga-magyar uniós elnökség közös logóját

2009. október 30. 12:55, utolsó frissítés: 12:55

Bemutatta a januártól hivatalba lépő spanyol-belga-magyar európai uniós "csapatelnökség" közös logóját a három ország miniszterelnöke, José Luís Rodriguez Zapatero, Herman Van Rompuy és Bajnai Gordon csütörtökön Brüsszelben. Az összekötött e és u betűkből álló jelkép "az unió és polgárainak egységét" hivatott tükrözni.Az unió történetében most először fordul elő, hogy egymást követő elnökségek ugyanazt a szimbólumot használják. A logóra a három országban összesen több mint 300 pályázat érkezett, ezek közül a zsűri végül egy belga egyetemistáé mellett döntött.

A témáról kiadott sajtóközlemény kiemelte, hogy a 2010-2011-ben, egymást követően fél-fél évig elnöklő három ország az uniós reformszerződés hatályba lépését mintegy megelőlegezve, már a felkészülés kezdetétől fogva szorosan összehangolta az elnökségi programmal kapcsolatos tevékenységét.

Spanyolország 2010. január 1-jétől, Belgium 2010. július 1-jétől, Magyarország 2011. január 1-jétől június végéig tölti be a féléves elnökséget, de mint a kormányfők elmondták, a szoros együttműködés révén a tizennyolc hónapos időszakban az eddigieknél érzékelhetőbb folyamatosságra számítanak.

A hármas elnökség fő célkitűzései közül kiemelték a gazdasági válság utáni élénkítéssel és az uniós versenyképesség növelésével kapcsolatos kérdéseket, a káros klímaváltozás elleni küzdelem folytatását, a tagállamok közötti bel- és igazságügyi együttműködést, a szociális menetrendet, valamint az uniós külpolitikai koordináció erősítését és a további bővítést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS