2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Morales bírálja a Rózsa-Flores ügy tisztázását kérő EU-képviselőt

2009. október 24. 11:51, utolsó frissítés: 11:51

Éles kirohanást intézett a bolíviai elnök csütörtökön az Európai Unió ellen, amelynek La Paz-i képviselője a Rózsa Flores Eduardo vezette csoport ügyében felmerült kétes elemek tisztázását sürgette a dél-amerikai ország igazságügyi szerveinél.


Nigel Baker brit nagykövet, aki az EU képviseletét is ellátja Bolíviában, szerdán kétségét fejezte ki azzal a vizsgálattal kapcsolatban, amelyet a bolíviai hatóságok folytattak le a "három európai zsoldos" megölésének az ügyében.

Evo Morales elnök válaszul leszögezte: a bolíviai kormány kész megvédeni magát és hajlandó elébe állni bármilyen jogi vizsgálatnak. Az államfő azt is követelte az érintett országoktól, hogy adjanak felvilágosítást a bolíviai kormány megdöntésére szervezkedő állampolgárainak az előéletéről, és arról, hogy miért utaztak a dél-amerikai országba.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot április 16-án kommandósakcióval számolták fel. A bolíviai hatóságok szerint Rózsa Flores Eduardo, Magyarosi Árpád és Martin Dwyer fegyveres ellenállást tanúsított, és a rájuk támadó kommandósok ezért lőtték le őket. A Magyarországon és Írországban lefolytatott alapos vizsgálatok azonban több pontban ellentmondanak a hivatalos bolíviai hatóságoknak az állításaival, és az európai kételyeket osztják a bolíviai ellenzéki politikai erők is.

Egy magyar vizsgálat szerint Magyarosit kivégezték - hét lövést kapott -, amikor már feltartotta kezét megadása jeléül. Egy másik törvényszéki boncolás - Dwyert vizsgálata - nyomán Írországban arra a következtésre jutottak, hogy egyetlen golyót kapott a szívébe, amikor az ágyán feküdt vagy ült - írta csütörtökön honlapján az El Deber című Santa Cruz-i lap. A La Razón című bolíviai újság pedig arra emlékeztetett, hogy a fegyverszakértői vizsgálatok nem találtak olyan nyomot Magyarosi kezén, amely azt bizonyította volna, hogy használta fegyverét.

Baker nagykövet a bolíviai főügyészségen tett látogatásakor kérte, hogy a további nyomozás során vegyék figyelembe ezeket a bizonyítékokat. A diplomata hangsúlyozta, hogy nem kíván beavatkozni a bolíviai igazságszolgáltatásba, de a közvéleménynek, az érintett kormányoknak és családoknak meg kell ismerniük az igazságot. (mti/afp/efe)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS