2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évente négymillió ember hal meg cukorbetegségben világszerte

2009. október 21. 08:26, utolsó frissítés: 08:26

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfrissebb adatai szerint világszerte 285 millió cukorbeteg ember él, és évente négymillióan halnak meg a betegségben. Jean Claude Mbanya, a szervezet elnöke a Montrealban folyó 20. Diabétesz Világkongresszuson kedden hangoztatta: egyetlen ország sem immunis a betegséggel szemben.

A világ lakosságának hét százalékát érinti ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása kapcsolatba hozható a nyugati életstílussal. Legnagyobb a cukorbetegek aránya Észak-Amerikában és a Közel-Keleten, ahol a lakosság 10,2 százaléka, illetve 9,3 százaléka szenved a betegségben. A betegek több mint fele húsz és hatvan év közötti.

Az elmúlt években drasztikusan növekedett a megbetegedések becsült száma. 1985-ben a kutatók még csupán 30 millió cukorbeteggel számoltak, alig 15 évvel később azonban ez a szám már 150 millióra növekedett. A szövetség attól tart, 2030-ra 432 millió diabéteszes lesz a világon.

A cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amely a vércukorszint megemelkedésével jár. Vakságot, a vese működésének leállását, szívinfarktust, agyvérzést okozhat és vezethet végtag-amputációhoz is. Az érintettek többsége - 85-95 százaléka - 2-es típusú diabéteszben szenved, amely az esetek legalább 60 százalékában megelőzhető lehetett volna. A sport és az egészséges táplálkozás minden esetben segít a betegség kordában tartásában. (mti/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS