2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Klímaváltozás: túl optimista az IPCC legpesszimistább forgatókönyve

2009. szeptember 26. 11:59, utolsó frissítés: 11:59

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) csütörtökön közzétett legfrissebb beszámolója szerint a globális klímaváltozás mértéke és üteme túllépett a világszervezet Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentésében vázolt legborúlátóbb forgatókönyveken is.


Olyan események, amelyek lezajlását a tudományos előrejelzések a távolabbi jövőre tették, már most bekövetkeznek vagy a közeljövőben várhatóan megtörténnek - emelik ki az utóbbi három évben publikált mintegy 400 tudományos cikk tartalmát összefoglaló tanulmányban.

A fejlemények nyomán néhány tudós már arról beszél, hogy a tengerek szintje várhatóan két méterrel fog emelkedni 2100-ig. A becslések 0,8 méter és 2 méter között szóródnak, szemben a 2007-es IPCC-jelentésben foglalt 18-59 centiméterrel

Magának a felmelegedésnek a mértékét – az üvegházgázok folyamatosan növekvő koncentrációja miatt – egyes tudósok már 1,4 és 4,3 Celsius fok közé teszik az iparosodás előtti szinthez képest. Ez a mérték meghaladja azt az 1-3 fokos melegedési ütemet, amelyet a jelenlegi tudományos konszenzus határértéknek vagy billenési pontnak (tipping point) tekint számos természeti rendszer esetében. Egy-három fokos melegedés mellett várhatóan teljesen eltűnik a Jeges-tenger nyári jégborítása, maradéktalanul elolvadnak a Himalája gleccserei és a grönlandi jégtakaró.

A legfrissebb tudományos eredmények azonban mindezek ellenére még mindig azt sugallják, hogy a klímaváltozás legkatasztrofálisabb következményei elkerülhetők, ha "azonnali, összehangolt és döntő" lépések születnek az üvegházgázok kibocsátásának korlátozására és a legsérülékenyebb országok alkalmazkodásának támogatására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS