2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tárgyal Gasparoviccsal Sólyom a visegrádi négyek találkozóján

2009. szeptember 12. 15:17, utolsó frissítés: 15:17

Kétoldalú találkozókkal folytatódott szombaton délelőtt a kétnapos visegrádi államfői csúcstalálkozó a lengyel tengermelléki Sopotban: Sólyom László a vendéglátó Lech Kaczynski lengyel államfővel, Danilo Türk szlovén elnökkel, a csúcstalálkozó díszvendégével, továbbá Václav Klaus cseh államfővel tárgyal.

A korábbi menetrendnek megfelelően továbbra sincs szó arról, hogy Sólyom László kétoldalú megbeszélést folytatna Ivan Gasparovic szlovák elnökkel.

Az MTI-nek a köztársasági elnök környezetéből származó értesülései szerint a magyar fél diplomáciai csatornákon reagált Gasparovicnak a pozsonyi sajtón keresztül nyilvánosságra hozott szándékára, mely szerint a szlovák elnök


mindenképpen találkozni szeretne

magyar kollégájával Sopotban a kétoldalú kapcsolatokban felmerült viták rendezése céljából. Magyar részről a szlovák fél tudomására hozták, hogy a magyar álláspont nem változott: addig nem időszerű kétoldalú találkozót tartani, amíg Pozsony hivatalos formában nem válaszol az augusztus 21-i révkomáromi incidens - Sólyom László Szlovákiából történt egynapos kitiltása - ügyében küldött magyar jegyzékre.

Az MTI értesülései szerint Sólyom a Václav Klausszal tartandó kétoldalú találkozón sem veti fel a szlovák-magyar vitát, és nem kíván reagálni a cseh elnöknek a prágai televízió számára adott előző napi nyilatkozatára sem, melyben Klaus egyebek között azt mondta: bizonyos szempontból érti Pozsony álláspontját a mostani szlovák-magyar vitában, és úgy látja, hogy


Magyarország hosszú távon ki akarja terjeszteni területét.

A nyilatkozatra való reagálást a magyar államfő a kormányra bízza, előreláthatólag a Külügyminisztérium a cseh nagykövettől kér majd magyarázatot a cseh elnök nyilatkozatára, amely eltér a cseh miniszterelnök, Jan Fischer által nemrég Budapesten elhangzott, a magyar állásponttal szemben megértőbb nyilatkozatától.

Az idei V4-es csúcstalálkozóra rányomta bélyegét a szlovák-magyar viszály, a jelen lévő sajtó is elsősorban eziránt érdeklődött. A pénteki plenáris ülésen azonban ez a vita egyáltalán nem került szóba, s a szombati második plenáris ülésen sem szerepel napirenden, mert a megvitatni tervezett témák a következők: a balkáni helyzet stabilizálódásával és a keleti partnerséggel kapcsolatos kérdések. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS