2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Németh: Fico felmosta a padlót Bajnai Gordonnal

2009. szeptember 11. 15:40, utolsó frissítés: 15:40

Bajnai-Fico: magyar belpolitikai visszhang


Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás szerint a magyar-szlovák kormányfői találkozón született megállapodás kimozdíthatja a holtpontról a két ország kapcsolatát, a magyar pártok azonban "infantilizmusról és teljes felelőtlenségről" tettek tanúbizonyságot. Az Országgyűlés európai ügyek bizottságának szabad demokrata elnöke az MTI-nek pénteken azt mondta, hogy a magyar kormány a csütörtöki tárgyaláson tisztességes eredményt ért el, miközben a pártok egymásnak estek, utalva a fideszes Németh Zsolt és az MDF nyilatkozatára.

Eörsi Mátyás szerint mindenki tudta, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök nem arathat "kiütéses győzelmet" Robert Fico szlovák kormányfő felett. Hozzáfűzte: lehet pontokat szerezni a kormány ellen a pártoknak, de ennek levét a határon túli magyarok isszák meg.

A politikus szerint a 11 pontos megállapodás kimozdíthatja a holtpontról a magyar-szlovák kapcsolatokat. Mint mondta, ő szerette volna, ha Magyarország ennél többet ér el, de most ennyit lehetett. Eörsi Mátyás az eredmények közzé sorolta, hogy a szlovák fél sajnálkozását fejezte ki Sólyom László köztársasági elnök meghiúsult látogatása miatt, és hogy az EBESZ kisebbségi főbiztosának véleményét is kikérik a felek.


Németh Zsolt csütörtökön kudarcnak nevezte

a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozóját. Úgy fogalmazott: Robert Fico "felmosta a padlót" Bajnai Gordonnal. "Mindenképpen egy súlyos, megalázó diplomáciai kudarcnak tekinti a Fidesz a találkozót, illetőleg a közös nyilatkozatot, majd az azt követő sajtótájékoztatót" – fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

Németh Zsolt többek között érthetetlennek nevezte, hogy Bajnai Gordon "magára vállalta" a politikai felelőség egy "jórészét", miközben nyilvánvaló, hogy a szlovák-magyar viszony megromlásáért a szlovák kormány elmúlt három évben kibontakozó, egyre erőteljesebb magyarellenessége és nacionalizmusa a felelős.

Felháborítónak nevezte azt, hogy a magyar miniszterelnök belement abba, a két ország nacionalistáit egy lapon említse a közös nyilatkozat. Holott nyilvánvaló, hogy míg Szlovákiában a nacionalista erők kormányzati tényezők, addig Magyarországon marginális tényezők – fogalmazott Németh Zsolt.


Az "önveszélyes diplomáciai dilettantizmus"

mintapéldájaként említette az ellenzéki politikus azt a passzust, amely Sólyom László kitiltásával foglalkozik. Ahelyett, hogy a magyarok bejelentették volna és az Európai Uniónál elindították volna a kötelességszegési eljárást, a két kormányfő "együtt sajnálkozik" a kialakult körülmények miatt – tette hozzá.

Az ellenzéki politikus "elképesztőnek" tartja, hogy közös bizottság szabályozza a közjogi méltóságok mozgási lehetőségeit Magyarország és Szlovákia kapcsolatrendszerében. Ezt teljes szlovák győzelemként lehet értelmezni – tette hozzá Németh Zsolt. Félő, hogy ami augusztus 21-én történt, az nem egy elfogadhatatlan diplomáciai gesztus, hanem a kétoldalú kapcsolatainkban bevezetett normává fog válni a jövőben – folytatta.

Az államnyelvtörvény ügyében "botrányosnak" tartja Németh Zsolt azt, hogy a témában kialakult magyar négypárti konszenzust "negligálta" a magyar kormányfő. Ismét feltette a kérdést: mi az oka annak, hogy a nyelvtörvény visszavonását Bajnai Gordon


"elfelejtette" követelni a kétoldalú találkozón?

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy antidemokratikus törvényt annak végrehajtási rendelkezéseivel akarnak demokratikussá tenni – mondta. A Fidesz meggyőződése, hogy a magyar-szlovák feszültség enyhülésének a legfontosabb előfeltétele a nyelvi jogok megnyugtató rendezése – közölte Németh Zsolt.

Kifogásolható a Fidesz számára az is, hogy Bajnai Gordon válasz nélkül hagyta Robert Fico csütörtöki kijelentését arról, hogy elfogadhatatlannak tartja a szlovákiai magyar képviselők részvételét a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának pénteki ülésén. Ezzel Bajnai Gordon Szili Katalin házelnökök "hagyta cserben" – mondta. Németh Zsolt, aki szerint a kormányfőnek kötelessége lett volna, hogy kikérje magának ezt a "fenyegetést és megfélemlítést".

Németh Zsolt úgy véli, árulkodó az is, hogy Bajnai Gordon nem egyeztette a nyilatkozattervezetet a felvidéki magyarok pártjával, a Magyar Koalíció Pártjával. A sajtótájékoztató és a közös nyilatkozat végeredményben "nem tett mást", mint legitimálta a magyarellenes szlovák politikát – jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Hozzátette: a közös nyilatkozat nem szolgája a kétoldalú stabilitást és a magyar-szlovák kapcsolatban meglévő feszültségek rendezését, hanem "bátorítást jelent a fékevesztett szlovák nacionalisták számára". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS