2020. december 6. vasárnapMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fico-Bajnai: óvatosan optimista a szlovák sajtó

2009. szeptember 11. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

Óvatos optimizmussal értékelte a pénteki szlovákiai sajtó a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó eredményét. A liberális Sme úgy véli: aki bízik abban, hogy mindkét fél a kapcsolatok javítására törekszik, az Szécsényt új kezdetnek veheti. "Ám saját felelősségére. A nem teljesen egyező jogi nézetekről szóló mondatok mögött ugyanis teljesen eltérő vélemények vannak a nyelvtörvényről" – mutat rá a tekintélyes újság, megjegyezve, hogy Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos számára nem volt szerencsés a tegnapi nap, hiszen a Sme szerint "a bíró szerepében nem tudja majd kiérdemelni mindkét fél háláját".


A független Pravda úgy látja, hogy a találkozónak a kezdetektől fogja volt egy alapvető hibája: mesterséges és Európa által kikényszerített találkozó volt. Robert Fico és Bajnai Gordon jelenleg csak a probléma csomagolásával foglalkozhatnak, mert a mag és a gyújtópont rajtuk kívül van. "A probléma magja Csáky Pál MKP-je (Magyar Koalíció Pártja) és a magyar kisebbség helyzete Szlovákiában" – írja a szerző, Dag Danis.

"Egyszerűen fogalmazva: Fico és Bajnai nem köthetnek tűzszünetet ebben a (nyelvtörvényről folyó) vitában. Mesterséges lenne, és nem lenne meggyőző. A valódi tűzszünetet csak Fico és Csáky kötheti meg, de ez a forgatókönyv 2010 júniusáig lehetetlen" – mutat rá a szerző. Hangsúlyozza: Csáky Bugár Bélával harcol a magyar választók kemény magjáért, míg Fico a Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának választóit szeretné elcsábítani. A Pravda szerint Csáky nem ismerheti be, hogy a nyelvtörvény ügyében túloz, Fico pedig azt, hogy hibázik, ha kényes kérdésekben nem veszi figyelembe az MKP véleményét.

Mindezek ellenére a szlovák kormány a nyelvtörvény ügyében nagyvonalú lehetne, s ideiglenesen visszavonulhatna azzal az ígérettel, hogy a vitatott szabályokat és végrehajtási utasításokat megbeszéli a magyar kisebbségi pártokkal. Az EBESZ bírói szerepe másodlagos. Nem méltó Szlovákiához sem, hogy "békeközvetítőkre" legyen szüksége. Az ideiglenes visszavonulás, ha jogosak az igények, csúnyán néz ki, de szép neve van: nagyvonalúság. És néha szép eredménye is – zárja jegyzetét a Pravda.

A gazdasági-üzleti körökhöz közel álló Hospodárské Noviny szerint a szlovák-magyar viszony tele van múltbeli problémákkal, amelyeket egyszerre megoldani lehetetlen, s nincs értelme azt keresni, ki hibázott többet, vagy ki dobta az első követ. Tény, hogy több más szomszédos nemzet – a németek és a csehek, a németek és a franciák – jóval több fájdalmat okoztak egymásnak, mint a szlovákok és a magyarok, mégis képesek felnőttként viselkedni egymással szemben. Ha a szlovák és a magyar fél betartja mindazt, amiben Szécsényben megegyeztek, akkor elmondható, hogy "a kormányfői találkozó olyan találkozó volt, amelyre építeni lehet" – állapítja meg a Hospodárské Noviny szlovák üzleti lap. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS