2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megkorbácsolás helyett pénzbírságot kap a nadrágviselő szudáni nő

2009. szeptember 08. 11:21, utolsó frissítés: 11:21

Pénzbírságra ítélték hétfőn azt a szudáni nőt, akit nadrágviselés miatt állítottak bíróság elé, és akár negyven korbácsütést is kiszabhattak volna rá - közölték a tárgyalóteremből kivonuló hallgatóság tagjai. Lubna Ahmed al-Huszeint, egy baloldali lap újságíróját és a szudáni ENSZ-misszió sajtóosztályának volt munkatársát 500 szudáni font (209 amerikai dollár) bírság kifizetésére kötelezték. Ha erre nem hajlandó egy hónapra börtönbe kell vonulnia - állt az ítéletben.


Huszein ügyvédei és hozzátartozói kérlelése ellenére sem fizette ki a bírságot, ezért a bíróság az amdurmani női börtönbe szállíttatta. Az elítélt már az ítélet kihirdetése után közölte: inkább a börtönt választja, mert a bírság kifizetésével elismerné az ellene indított bűnvádi eljárás jogosságát.

Huszeint július 3-án egy étteremben tartózkodott, amikor a közerkölcs fenntartására létrehozott rendőrség tagjai berontottak, és 13 nadrágot viselő nőt bekísértek az őrsre. Tízüket két nap múlva ismét berendelték őket a rendőrségre, és tíz korbácsütést mértek azokra, akik az egyszerűsített eljárást vállalták. Huszein és a másik két nő azonban a bírósági tárgyalást választotta.

A Huszein elleni kezdett pert a nyáron elnapolták. A vádlott már akkor is kibújhatott volna az igazságszolgáltatás eljárása elől, mert ENSZ-alkalmazottként diplomáciai mentességben részesült. Ő azonban lemondott állásáról és a mentességéről, hogy a per folytatódhasson.

A hétfői tárgyalási napon a bíróság épülete előtt több mint százan tüntettek a vádlott mellett. A szudáni nő ügye felkeltette az egész világ figyelmét. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is "mélységes aggodalmát" fejezte ki Huszein pere miatt, és hangsúlyozta: a korbácsolás a nemzetközi emberi jogi normák megsértése.

Az Omar Haszan Ahmed el-Besír elnök 1989-ben államcsínnyel történt hatalomra kerülése után két évvel Szudánban bevezetett iszlám törvénykezés szigorú értelmezése szerint a nők nyilvános nadrágviselete "közerkölcsöt sértő". (mti/afp/ap/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS