2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországnak elégtételt kell kapnia a sértésért Szlovákiától

2009. augusztus 27. 11:26, utolsó frissítés: 11:26

A Sólyom Lászlót augusztus 21-én ért sérelemmel a Magyar Köztársaság olyan sértést kapott a szlovák féltől, ami miatt elégtételt kell kapnia – mondta Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetője szerdán a Magyar Televízió Az este című műsorában. Az elégtételnek a minimumfeltétele az, hogy a szlovák fél magyarázatot ad, s megnevezi, hogy kik a felelősök, kik tévedtek – fogalmazott a főosztályvezető.

Kumin Ferenc felhívta a figyelmet arra: az augusztus 21-i szoboravatáson ott voltak a Szlovák Köztársaság képviselői, hiszen, mint mondta, ott volt a szlovákiai Komárom város polgármestere, képviselőtestülete, valamint a szlovák parlament képviselői is.

Arra a kérdésre, hogy mivel tudja oldani a Köztársasági Elnöki Hivatal a feszültséget Magyarország és Szlovákia között, a főosztályvezető azt mondta: a hivatal tájékoztatni tudja a külvilágot, az újságírókat arról, hogy mik voltak a tények. Ezekből a tényekből látszik az, hogy a magyar félnek van igaza – tette hozzá. Újból kiemelte: egészen augusztus 19-ig "tökéletesen normális mederben előkészített utazás" volt az államfő révkomáromi útja.

Balázs Péter külügyminiszter szerdán tájékoztatta az uniós országok Budapestre akkreditált nagyköveteit a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetéről, ismertetve a legfrissebb fejleményeket – közölte Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő az MTI-vel. Elmondta: a külügyi tárca vezetője a rendszeres tájékoztatás keretében ismertette a külképviseletek vezetőivel azt az incidenst, hogy Sólyom László köztársasági elnöktől augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába a pozsonyi hatóságok. Balázs Péter egyúttal a nagyköveteknek is megerősítette, hogy Magyarország várja a szlovák fél magyarázatát a történtekre.

Az államfő a révkomáromi Szent-István-szobor avatásán vett volna részt múlt pénteken. Robert Fico szlovák miniszterelnök péntek délután, rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miszerint Sólyom László nem léphet be szlovák területre. A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS