2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Molotov-koktélok a budapesti szlovák nagykövetségre

2009. augusztus 27. 10:08, utolsó frissítés: 10:08

Szerdán hajnalban egy ismeretlen személy Molotov-koktélokat dobott a szlovák nagykövetség budapesti, Stefánia úti épületére. A magyar államfő, a miniszterelnök, a házelnök és a két legnagyobb parlamenti párt is elítélte a budapesti szlovák nagykövetség elleni szerdai támadást.

A palackok nem gyulladtak meg, anyagi kár nem keletkezett - közölte a rendőrség. A térfigyelő kamera felvétele szerint egy ember követhette el a támadást; a rendőrség közveszélyokozás miatt nyomoz.

A kedd esti Debrecen-Levszki Szófia labdarúgó-mérkőzés után nagy tömeg haladt el a szlovák nagykövetség előtt. A rendőrök 23 óra 40 percig tartózkodtak a követség épületénél. Az elkövető megvárta, amíg elmennek és utána dobott Molotov-koktélt az épületre. A térfigyelő kamerán egy ember látszik, a felvételeket még elemzik - közölte a rendőrség szerda délután sajtótájékoztatón.

Sólyom László köztársasági elnök hivatala közleményben tudatta: az elnök a leghatározottabban elítéli a támadást. Az államfő meggyőződése szerint az ilyen erőszakos cselekmények soha, semmilyen körülmények között nem elfogadhatók, és rendkívül károsan befolyásolják a magyar-szlovák kapcsolatot. Sólyom László reméli, hogy a magyar hatóságok minél hamarabb kézre kerítik az elkövetőket, akiknek az igazságszolgáltatás előtt kell felelniük tettükért.

A miniszterelnök utasítására megerősítették a budapesti szlovák nagykövetség épületének rendőri védelmét. A külügyi szóvivő, Mátrai Zsuzsanna közlése szerint a Külügyminisztérium messzemenően elítéli a támadást, amely súlyosan árt Magyarország megítélésének és tovább nehezíti a két ország közötti vitás ügyek rendezését. A szóvivő kiemelte: a Külügyminisztérium továbbra is a magyar-szlovák viszonyban megoldásra váró problémák tárgyalásos rendezését szeretné, beleértve az érdemi megbeszéléseket a legmagasabb szintű találkozókon.

A szlovák nagykövetség azt tudatta, hogy a szlovák külügyminisztérium "nagy aggodalommal figyeli az incidenst, és azt egyidejűleg egyedülálló bűnügyi esetnek tekinti." "Ez a sajnálatra méltó támadás szintén arra emlékeztet, hogy szlovák-magyar kapcsolatok olyan időszakon mennek keresztül, amely fokozott érzékenységet igényel a kölcsönös kapcsolatok kezelése érdekében" - írta közleményében a követség. Hozzátették: a Szlovák Köztársaság külügyminisztériuma ebből az alkalomból is emlékeztet a kétoldalú párbeszéd szükségességére a két ország képviselői között, valamennyi szinten.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerint a tettes ezzel a cselekedettel a szlovákiai magyarság ellen is bűncselekményt követett el. Kitért arra: békés eszközökkel, politikai-diplomáciai megoldással elejét kell venni a szlovák kisebbségpolitikai problémák miatt egyre ellenőrizhetetlenebbé váló folyamatok elmérgesedésének.

Németh Zsolt, a Fidesz szakpolitikusa, a külügyi bizottság elnöke is elítélte a támadást. Ha egy magyar ember követte el ezt a cselekményt, akkor mindenkiben tudatosítani kell, hogy ezzel nagyon súlyos kárt okoz a felvidéki magyarságnak, és jelentős támogatást nyújt a szlovák nacionalizmusnak - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Németh Zsolt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS