2024. február 29. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A betegeket, a terheseket és az egészségügyieket oltják be elsőként az EU-ban

2009. augusztus 26. 17:28, utolsó frissítés: 17:28

A legalább hat hónapos korú krónikus betegeket, az állapotos nőket és az egészségügyi alkalmazottakat oltják be elsősorban az Európai Unióban a H1N1 jelű vírus ellen. Erről a közös uniós irányelvről a 27 tagország szakemberei állapodtak meg kedden Brüsszelben.


A krónikus betegek közül legelőször azokat oltják be, akiknek a legsúlyosabbak a betegségtünetei. Krónikus betegségnek minősülnek az idült légúti betegségek, a krónikus szív- és érrendszeri betegségek és veleszületett vagy szerzett immunhiány. Amint ezen rizikócsoportok tagjait beoltják, folytatódik a lakosság beoltása mindaddig, amíg minden ország nem teljesíti saját oltási tervét.

A közlemény hangsúlyozza: minden tagországnak felelőssége és joga saját oltási stratégiát kidolgozni az influenza A H1N1 jelű vírusa elleni védekezésre. Minden tagország meghatározhat olyan lakosságcsoportokat - rizikócsoportokat -, amelyek esetében az oltás beadása ajánlott. Ezek a csoportok lefedhetik az adott ország egész lakosságát is. Nem valószínű azonban, hogy a rendelkezésre álló oltóanyag már kezdetben elegendő lesz minden rizikócsoport számára, ezért szükséges fontossági sorrendet felállítani a csoportokból - áll a HSC/EWRS közleményében. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS