2023. január 30. hétfőMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A PET-palackok 20 százalékát gyűjtik szelektíven Magyarországon

2009. augusztus 12. 16:08, utolsó frissítés: 16:08

A kibocsátott műanyag flakonok mindössze 18-20 százalékát gyűjtik szelektíven Magyarországon, noha a lakosság 75 százaléka tisztában van a PET palackokból származó környezetvédelmi problémákkal - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.


Viszkei György, a társaság júliusban, 500 fő megkérdezésével készült felmérését ismertetve elmondta: a válaszadók háromnegyedének véleménye szerint az italcsomagolások közül a műanyag palackok terhelik leginkább a környezetet.

A felmérés ugyanakkor azt mutatja, hogy a résztvevők környezettudatosabbnak vallják magukat, mint amilyenek a valóságban. A megkérdezettek 82,4 százaléka úgy nyilatkozott, hogy részt vesz a szelektív gyűjtés különböző módjaiban, ugyanakkor a kibocsátott PET (polietilén-tereftalát) palackoknak csupán 18-20 százaléka kerül a szelektív visszagyűjtési csatornákba.

Viszkei György kiemelte: Magyarországon évente mintegy 200 ezer tonna csomagolási műanyag hulladék keletkezik, amelynek 25-30 százalékát teszik ki a PET palackok. A magyar háztartások csaknem felében húsznál több PET flakon ürül ki havonta, a nyári hónapokban pedig akár meg is duplázódik ezen termékek forgalma.

Erdős Péterné, THERMO PRESS Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a PET palackok visszagyűjtésében a flakonok térfogata jelenti a legnagyobb problémát, hiszen azok tömörítése nélkül a hulladékszállító kamionok "gyakorlatilag levegőt szállítanak".

Hozzátette: a THERMO PRESS szabadalmának számító elektromos PET palackzsugorító berendezése 92 százalékkal csökkenti az italflakonok eredeti térfogatát, így a visszagyűjtés során - annak módjától függően - akár 51-75 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerülhet a levegőbe, mint az egyéb módon préselt flakonok szállítása esetén.

A műanyag másodnyersanyagok piacát is hónapok óta mélyen érinti a gazdasági válság, a PET palackokból előállított alapanyagok ára jelenleg több mint 50 százalékkal áll alacsonyabban, mint a válság előtti hónapokban. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy a piac mikor tér ismét magához - jegyezte meg Erdős Péterné.

Vadász Sándor, a Cora áruházlánc élelmiszerbiztonsági és minőségi vezetője aláhúzta: a PET palackok visszavételét 2008 decemberében elsőként bevezető két üzletük jelenleg mintegy 200 ezer palackot gyűjt vissza havonta, a kezdeti hónapokban elért 20-40 ezer darab után.

A hipermarket 5 zsugorított állapotban visszahozott műanyag flakonért 15 forintot, míg ugyanennyi - sértetlen és tiszta - teljes flakonért 10 forintot fizet - ismertette Vadász Sándor. Az ÖKO-Pannon adatai szerint az ásványvizes és üdítős műanyag palackokból jelenleg 55-60 ezer tonna, vagyis 1,4-1,6 milliárd darab kerül forgalomba évente. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS