2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Baglyokkal küzdene az ENSZ a laoszi éhínség ellen

2009. július 20. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) úgy döntött, hogy gyöngybaglyok tenyésztésével próbálja támogatni a patkányok által elözönlött Laoszt. A rágcsálók ugyanis az egész évi rizstermést megsemmisítették az ázsiai országban.

Az éhező emberek eddig jobb híján élelemként tekintettek a szárnyas éjjeli ragadozókra, és vadásztak rájuk. A FAO most azzal igyekszik jobb belátásra téríteni őket, hogy a baglyok akár napi tizenkét patkánnyal is végezni tudnak. A csapdák és a rágcsálóirtók pedig nemigen vezettek eredményre a patkányok elleni küzdelemben.

"Meggyőződésünk, ha a falusiak megtanulják, hogy a gyöngybagoly szövetségesük lehet a rágcsálók elleni harcban, megváltozik a hozzáállásuk" – mondta Serge Verniau, a szervezet laoszi képviselője az állatokkal foglalkozó nemzetközi honlapon. Elmondása szerint a patkányvész először tavaly, az ötven évente nyíló bambusz virágzása után érte utol a gazdálkodókat. A patkányok a novemberi rizs-, manióka és szezámtermés nagyját elpusztították, a családoknak alig maradt betevő falatjuk egy olyan országban, ahol amúgy is elterjedt jelenség az éhínség.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) ötezer tonna rizst osztott szét az érintett településeken. Becslései szerint a csapás miatt 130 000 ember maradt elegendő élelme nélkül a hatmilliós országban. Laosz Ázsia egyik legszegényebb országa, minden második öt év alatti gyermek alultáplált, a lakosság kétharmadának rendszeresen kevés a tápláléka. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS